Резюме:

Термичната паста обикновено се използва за охлаждане на процесорите чрез запълване на микроскопични пукнатини и елиминиране на въздушни пропуски между процесора и радиатора. Докато термичната паста е препоръчителният разтвор, в спешни ситуации пастата за зъби, смесена с петролно желе, може да се използва като алтернатива. Пастата за зъби обаче не е толкова ефективна, колкото термичната паста и може да не се представя добре с всяка настройка. Могат да се използват и други алтернативи като крем за пелени обрив, съдържащ цинков оксид, но те могат да изсъхнат бързо и да не продължат, докато термичната паста. Препоръчително е да имате резервна термична паста под ръка за бъдеща употреба.

Уникални въпроси:

 1. Може ли паста за зъби да се използва като термична паста при спешни случаи?
 2. Пастата за зъби може да се използва като временно решение в спешни ситуации, когато не е налична термична паста. Той обаче не е толкова ефективен, колкото термичната паста и може да не осигурява оптимално разсейване на топлина. Смесването.

 3. Защо пастата за зъби не е толкова ефективна като термичната паста?
 4. Пастата за зъби съдържа флуорид, който има корозивен ефект и не е специално проектирана за разсейване на топлина като термична паста. Съставките в паста за зъби може да не осигурят ефективна проводимост на топлината в сравнение с металните оксидни съединения в термична паста.

 5. Какви други алтернативи има в термичната паста?
 6. Кремът за обрив на пелени, съдържащ цинков оксид, е друга алтернатива на термичната паста. Цинковият оксид е често срещан термичен проводник, открит в действителната термична паста. Въпреки това, той може да не предлага същото дълголетие и консистенция като термичната паста и може да се наложи да се сменя по -често.

 7. Защо е важно да се използва термична паста за процесори?
 8. Термичната паста помага за улесняване на преноса на топлина от процесора към радиатора чрез премахване на въздушните пропуски и попълване на микроскопични пукнатини. Той гарантира ефективно разсейване на топлина и предотвратява прегряване, което потенциално може да повреди процесора.

 9. Има ли рискове при използването на паста за зъби или други алтернативи?
 10. Използването на паста за зъби или други алтернативи като термична паста може да не осигури оптимално разсейване на топлината и проводимост. Препоръчва се да се използва термична паста, предназначена за процесори за най -добра производителност и дълголетие. Заместниците също могат.

 11. Може ли необичайни вещества като кетчуп или филийки сирене да се използват като термична паста?
 12. Необичайни вещества като кетчуп или филийки сирене могат да се експериментират с алтернативи за термична паста, но те не се препоръчват. Тези вещества не са предназначени за разсейване на топлина и може да не осигуряват адекватно охлаждане за процесори. Най -добре е да използвате термична паста, специално направена за процесори.

 13. Какво се случва, ако топлинната паста не се използва?
 14. Ако не се използва термична паста, може да има въздушни пропуски и недостатъчен контакт между процесора и радиатора, което води до неефективно разсейване на топлината. Това може да доведе до по -високи температури на процесора, потенциално прегряване и намаляване на работата или дори увреждане на процесора.

 15. Колко дълго трае топлинната паста обикновено?
 16. Термичната паста е проектирана да издържи години в компютърна система, преди да може да изсъхне или се разгради. Въпреки това, дълголетието на термичната паста може да варира в зависимост от качеството и марката. Препоръчва се да се сменя термичната паста на всеки няколко години или ако се появят проблеми с производителността или прегряване.

 17. Къде може да се закупи термична паста?
 18. Термичната паста е широко достъпна за закупуване онлайн и в магазините за компютърни хардуер. Той е сравнително евтин, като цените варират от около 200-1000 tk в Бангладеш. Препоръчително е да поддържате резервна термична паста под ръка за спешни случаи или бъдещи инсталации на процесора.

 19. Какви са последиците от използването на електрически проводими термични решения?
 20. Електрически проводими термични разтвори, като термични разтвори на течен метал, провеждат топлина по -ефективно от термичната паста от метален оксид. Те обаче представляват риск от намаляване на компонентите, ако има разливане. Повечето ентусиасти избират да използват по-безопасна и по-лесна за прилагане термична паста, дори ако се жертва на няколко градуса топлинна проводимост.

 21. Защо предварително изградените компютри обикновено не използват необичайни вещества на процесорите?
 22. Предварително изградените компютри са предназначени за общи потребители, които може да нямат технически познания или интерес към надграждането на своя хардуер. Тези потребители обикновено не отварят своите машини или експериментират с алтернативни решения за термична паста. Следователно използването на необичайни вещества на процесорите е ограничено предимно до ентусиасти и геймъри, които активно търсят оптимизации на производителността.

 23. Как топлинната паста влияе върху производителността на процесора?
 24. Термичната паста играе решаваща роля за поддържане на оптимална ефективност на процесора чрез улесняване на топлопреминаването. Без термична паста или с неадекватно разсейване на топлината, процесорите могат да изпитат по -високи температури, което води до потенциално дроселиране, намалена работа и дори хардуерни увреждания с течение на времето.

 25. Може ли паста за зъби или други алтернативи да повреди процесора?
 26. Докато пастата за зъби или други алтернативи може да не повреди директно процесора, тяхното неоптимално разсейване и проводимост на топлина може да допринесе за по-високи температури и потенциални дългосрочни щети, ако се използва за продължителни периоди. Най -добре е да използвате термична паста, специално създадена за процесори, за да се гарантира оптимална производителност и дълголетие.

 27. Необходимо ли е да почистите старата термична паста, преди да нанесете нов слой?
 28. Обикновено се препоръчва да се почисти старата термична паста, преди да се нанесе нов слой. Старата термична паста може да е изсъхнала, да стане по -малко ефективна или да има отломки, които могат да възпрепятстват преноса на топлина. Почистване на процесора и радиатора с изопропилов алкохол и нанасянето на свеж слой термична паста гарантира оптимална производителност.

 29. Какви са недостатъците при използването на нетрадиционни заместители на термичната паста?
 30. Неконвенционалните заместители на термичната паста, като паста за зъби или кетчуп, могат да имат различна топлинна проводимост и консистенция. Те може да не осигурят същото ниво на ефективност, дълголетие и издръжливост като термична паста, специално създадена за процесори. Най -добре е да използвате препоръчителна топлинна паста за оптимално разсейване на топлина и да се избегнат потенциални проблеми.

Пастата за зъби и кетчуп правят прилична термична паста на процесора

Термичната паста често съдържа метални оксидни съединения, които са добри в провеждането на топлина, но не и електричество. По този начин те’Ще охладите процесора си, без да представлявате риск да намалите компонентите си, ако имате разливане. Има течни метални термични разтвори, които провеждат топлина по -ефективно от термичната паста от метален оксид. Но за съжаление те’също така електрически проводим, така че повечето ентусиасти жертват на няколко градуса и просто използват топлинната паста, тъй като тя’S по -безопасно и по -лесен за прилагане.

Паста за зъби срещу термична паста

Може да си помислите, че’е много лоша идея да използвате паста за зъби като термична паста. Всъщност може да го помислите’е най -лошата идея и може да звучи като мем за вас.

Но помислете за спешна ситуация. Помислете, че вие’да излезете от термична паста и вие не сте’няма време да изчакате да купите термична паста. И така, какво можете да използвате като алтернатива на термичната паста?

термична паста

Какво можете да използвате вместо това? За да отговорите, помага да се разбере как точно работи термичната паста. Когато нанесете термична паста в горната част на вашия процесор и след това поставете радиатора си отгоре, пастата запълва микроскопични пукнатини както в топлинния разпръсквач на процесора, така и в дъното на радиатора, докато прилагате налягане. Попълването на тези пукнатини елиминира малките въздушни пропуски, които могат да предотвратят ефективно изтичането на топлината от вашия процесор и в охладителя ви. Материалите, които съставляват топлинната основа, трябва да бъдат термично проводими или топлина, ще им премине през това колко добре елиминира въздушните джобове.

термична паста

Термичната паста често съдържа метални оксидни съединения, които са добри в провеждането на топлина, но не и електричество. По този начин те’Ще охладите процесора си, без да представлявате риск да намалите компонентите си, ако имате разливане. Има течни метални термични разтвори, които провеждат топлина по -ефективно от термичната паста от метален оксид. Но за съжаление те’също така електрически проводим, така че повечето ентусиасти жертват на няколко градуса и просто използват топлинната паста, тъй като тя’S по -безопасно и по -лесен за прилагане.

Но има ли лесни за получаване на материали, които имат същите свойства като термичната паста? За да отговорите на оригиналния ни въпрос, всъщност можете да използвате паста за зъби в щипка, въпреки че вероятно искате да я смесите вазелин като Vaseline, за да предотврати изсъхването му твърде бързо. Но тук’е нещото, то’s вид глупост изстрел колко добре ще се изпълни всяка дадена паста за зъби с вашата конкретна настройка? Някои от съставките в пастата за зъби всъщност могат да бъдат прилични проводници на топлина, но то’няма да бъде толкова ефективен, колкото действителната термична паста.

Пастата за зъби съдържа флуорид, който има корозивен ефект, чудесен за почистване на зъбите. Но натрупването на плака и гингивит са по -малък проблем за топлинните разпръсквачи. Друг популярен вариант е пелена обрив крем, съдържащ цинков оксид, тъй като цинковият оксид е често срещан термичен проводник, открит в действителна термична паста. То’s не е най -лошият вариант, ако случайно го имате под ръка и той спечели’t изсъхнете толкова бързо, колкото много други алтернативи за термична паста. Но дори и така, тя спечели’Да останете правилната консистенция повече от няколко месеца и това звучи като дълго време, но термичната паста е проектирана да издържи във вашата система години, преди да изсъхне.

Просто помислете за всички предварително изградени компютри, продадени на хора, които не са’дори не знам какво е топлинната паста! Те’Вероятно никога дори никога няма да се избива машините си, камо ли да експериментира с наклонени хигиенни продукти там, а също и широката общественост е склонна да държи на своите компютри за по -дълго от ентусиастите и геймърите, тъй като те арени’Т, че заинтересовани от надграждане до най -новата технология, която да играе най -новата игра на AAA. Там’Причива, че поставянето на необичайни вещества на процесорите е останало предимно на територията на мемето.

Така че отдолу всеки дебел пастов материал, който не’Провеждането на електричество може да работи добре, ако вие’Имате някаква спешна ситуация на прегряване и трябва да използвате вашия компютър за кратко. Но си вземете малко резервна термична паста. Една тръба с добро качество ще има достатъчно темпо за няколко приложения и ще струва по-малко от 10 долара, а в Бангладеш ще струва 200-1000 tk.

Пастата за зъби и кетчуп правят прилична термична паста на процесора

AMD Mendocino CPU

Някога се е чудил дали кетчуп и паста за зъби ще работят като термично решение за вашия процесор? Е, те го правят, но не бихме препоръчали да го използваме. Не само това “алтернативен” пастата изсъхват по -бързо, но общото разсейване на топлината е’t толкова ефективен, колкото действителната термична паста, направена за вашия компютър. Но колко ефективни могат да бъдат други вещества за вашия компютър? Том’S Хардуер ги тестваше с помощта на Radeon R7 240 с 30W TDP.

Сайтът използва 22 различни термични пасти на пазара, които всъщност са направени за процесори. Те включват харесванията на Artic TP2 0.5 мм, 1 мм, 1.5 мм, термични гризли подложки и други. Но тези решения за термична паста са’t тези, които ни интересуват тук. Решенията, които не са направени за процесорите, са това, което ме интересува. Тези решения включваха всякакви странни и прекрасни неща. Обекти като двустранна алуминиева медна лента, филийки сирене, кетчуп, паста за зъби и дори крем за обрив на памперс.

Прочетете повече – 343 индустрии остават ангажирани с бъдещите игри на Halo

Разбира се, тези домакински, нетермични пастата се представиха много по-лошо от действителната топлинна паста. Все пак е интересно да се види как процесор се справя с топлината. Разтворите за паста за зъби, например, изненадващо се задържаха добре на 63c. Друга марка паста за зъби удари 65c. Кетчукът също беше приличен при 71c.

От всички елементи без термични паста, двустранната алуминиева лепилна подложка изпълни най-лошото. Той максимира температурата на процесора при 105 ° С и накара компютъра да се изключи. Наред с тези подложки, други пасти също се максимаха на 105c. Те включват сметана за обрив на памперсите, филийка сирене и картофеният клин. Ясно е, че можете’не използвайте сирене, за да запазите процесора си хладен.

Извън лудите предмети, Том’S Hardware стигна до извода, че най-добрата термична паста, използвана в тестовете, са Арктическият MX-4 и Corsair TM30. Тези тестове показаха съответно 49С и 54С резултат. Беше сред най -ниските от топлината.

Можете да прочетете пълния отчет за тези тестове тук. Сайтът не само използваше някои странни неща, за да тества процесора си, но и използва някои термични паста решения, които вие’вероятно ще помислите за вашия собствен компютър.