Резюме: Хората се притесняват, че Китай може да си припомни своите гигантски панди от зоологическите градини от САЩ заради търговската война

Третата фаза на Panda Diplomacy, която започна в края на 2000 -те, не е белязана от това как пандите се отпускат, а от това колко много. През 2008 г. земетресение е унищожило голяма част от местообитанието на Панди в Китай: 67 процента от местообитанието на дивите панди са засегнати, а всички 60 от пандите, които се държат в резервата Уолонг, трябваше да намерят временни приемни домове. Изведнъж изпращането на панди в чужбина, за пари и добра воля, стана по -привлекателен вариант за Китай.

Ключови точки:

 1. През 2008 г. земетресение в Китай унищожи голяма част от местообитанието на Панди, което доведе до повишен интерес към изпращането на панди в чужбина.
 2. Пандите в САЩ зоологическите градини, включително Бао Бао, са собственост на китайското правителство и могат да бъдат припомнени, ако политическите отношения се влошават.
 3. Дипломацията на Панда включва панди за заемане на Китай в други страни като дипломатически инструмент.
 4. В отмъщение за политически действия Китай върна панди от определени страни, като САЩ.
 5. Китай популяризира образа на пандите като идеални животни от зоопарка, за да увеличи стойността си в дипломацията на Панда.
 6. Преди това пандите бяха дадени като подаръци за добра воля, след което бяха отпуснати на чуждестранни зоологически градини срещу заплащане. Сега Китай заема повече панди.
 7. Заемите на Панда помагат за набиране на приходи за Китай и подкрепят усилията за опазване.
 8. Настоящото притеснение е, че Китай може да си припомни панди от зоологическите градини в САЩ поради продължаващата търговска война.

Въпроси:

 1. Защо хората се притесняват от това, че Китай си припомня панди от американските зоологически градини?
 2. Продължаващата търговска война между Китай и САЩ изрази опасения, че Китай може да си припомни своите панди от зоологическите градини в САЩ.

 3. Какво е довело до увеличаването на заемите на пандата на чужди страни?
 4. Земетресение през 2008 г. унищожи голяма част от местообитанието на Панди в Китай, което доведе до временната нужда от приемни домове и увеличаване на изпращането на панди в чужбина за пари и добра воля.

 5. Който е собственик на пандите в нас зоологически градини?
 6. Пандите в американските зоологически градини, включително Бао Бао, са собственост на китайското правителство.

 7. Какво е Panda Diplomacy?
 8. Дипломацията на Панда включва панди за заемане на Китай в други страни като дипломатически инструмент.

 9. В резултат на политически действия ли е взел Китай в резултат на политически действия?
 10. Да, при отмъщение за определени политически действия Китай върна панди от страни като САЩ.

 11. Как Китай популяризира образа на панди?
 12. Китай популяризира образа на пандите като идеални животни от зоопарка, за да увеличи стойността си в дипломацията на Панда.

 13. Каква беше предишната стратегия за заеми за панда?
 14. Преди това пандите бяха дадени като подаръци за добра воля или заемани на чуждестранни зоологически градини срещу заплащане.

 15. Какви са финансовите ползи от панда заеми за Китай?
 16. Заемите на Панда помагат за набиране на приходи за Китай.

 17. Са полезни за заемите за опазване на пандата за опазване?
 18. Част от таксите, платени за заеми за панда, отиват за усилия за опазване.

 19. Каква е настоящата загриженост относно заемите на Панда в САЩ?
 20. Хората са загрижени, че продължаващата търговска война между САЩ и Китай може да доведе до това, че Китай припомня панди от зоологическите градини на САЩ.

Тон на гласа: Като някой, който е последвал дипломацията на Панда, се притеснява да мисли, че САЩ могат да загубят пандите си поради политическо напрежение. Търговската война приведе тази загриженост във фокус, но това е напомняне за крехкостта на заемите на Панда и потенциалното въздействие върху международните отношения.

Хората се притесняват, че Китай може да си припомни своите гигантски панди от зоологическите градини от САЩ заради търговската война

Третата фаза на дипломацията на Панда, която започна в края на 2000 -те, не е белязана от Как Пандите се заемат, но от колко. През 2008 г. земетресение е унищожило голяма част от местообитанието на Панди в Китай: 67 процента от местообитанието на дивите панди са засегнати, а всички 60 от пандите, които се държат в резервата Уолонг, трябваше да намерят временни приемни домове. Изведнъж изпращането на панди в чужбина, за пари и добра воля, стана по -привлекателен вариант за Китай.

Защо родената в САЩ Панда Бао Бао заминава за Китай: Панда дипломация, обясни

Във вторник, в щайга на FedEx, обозначена с “Съдържание: Една панда”, Националната зоологическа панда Бао Бао ще напусне САЩ – страната на нейното раждане – и ще бъде изпратена в Китай.

Въпреки американските си пълномощия, Бао Бао е собственост на китайското правителство – както и нейните родители и всички други гигантски панди в зоологическите градини по целия свят. И ако, след няколко години, САЩ правят нещо, което недоволство от китайското правителство, родителите на Бао Бао и по -малкият й брат bei bei могат да бъдат отнети.

Завръщането на Бао Бао беше резултат от предварително подписано споразумение със САЩ-не дипломатически Imbroglio. Но същото не беше вярно и с по -големия й брат Тай Шан (Née Butterstick) – първата панда, която беше постоянно репатрирана в съвременната ера на китайската „панда дипломация.”

Само няколко дни преди Тай Шан да бъде отведен в Китай, китайското правителство предупреди президента Обама да не се среща с Далай Лама при дипломатическо посещение-и заплаши, че това ще напряга отношенията между САЩ и Китай, ако той го направи. Срещата се случи така или иначе.

През последните няколко години Китай става много по -щедър в възнаграждаването на своите търговски партньори с панди – и по -агресивен в използването им като преговарящ чип, когато политическите отношения се напрегват. Много експерти в това, което се нарича “панда дипломация”, вярват, че Тай Шан е откаран в Китай в отмъщение, като напомняне на американското правителство, че най -популярното животно в собствения си зоопарк е там само благодарение на китайската щедрост.

135553600

Лицето на дипломацията на Панда в Шотландия. (Jeff J. Мичъл/Гети)

Но това не винаги е било по този начин. Преди Китай да може да използва гигантски панди като инструмент за дипломация, те трябваше да ги направят нещо, което други страни дори биха искали в зоологическите си градини.

Как Китай помогна да се промени начина, по който светът вижда панди

За разлика от други „харизматична мегафауна“, пандите са местни само в една държава. Това дава на Китай много повече контрол върху лечението на панди, отколкото, да речем, африканските страни от Субсахара имат над слонове. И се използва този контрол в своя полза, насърчавайки света да вижда пандите като в учен за дипломация на Панда Катлийн Бъкингам, думите на „идеалните зоологически животни.”

13703165925_2903F1E923_B

Просто като идеалното животно за зоопарк. (Национален зоопарк на Аби Ууд/Смитсониан)

Не винаги беше по този начин. Съобщенията от края на 19 век спекулират, че пандата е предимно месоядни. And when two of ex-president Teddy Roosevelt’s sons went to the remote jungles of Sichuan in 1928 with the promise of “bagging” a panda — a dead one — they played up the danger of the trip and the elusiveness of their prey, before finally killing a male panda by shooting it in the hindquarters as it walked away.

Пандите всъщност не са „идеалните животни в зоопарка“ – но за Китай е добре, че те се виждат по този начин

Момчетата от Рузвелт и други може би са надценили свирепостта на пандата, но не толкова, колкото може да се очаква. Една от пандите, отгледани в резервата Уолонг в Китай, но пуснато на дивата природа през последните години, беше по думите на Бъкингам, „основно пребит до смърт от дивите панди.”

Но пандите в плен все още се разглеждат като безобидни, дори мързеливи. Дори в епоха, когато някои хора се тревожат да държат големи диви животни в плен, „не е (виждано като) жестоко да държи животно в зоопарк, защото е толкова успокоително.„И това възприятие е много подходящо за стратегията на Китай за използване на панди за зоопарк за международни ливъридж.

Защо сме в нова ера на дипломацията на Панда

Бъкингам и съавторите на нейната хартия разделят модерната дипломация на Панда на три различни фази.

Под Мао, пандите бяха дадени като подаръци за добра воля на съюзници като Русия. Но след като те бяха поставени в списъка с застрашени видове през 1984 г., „не можехте просто да обикаляте панди за добри отношения“, каза Бъкингам пред Vox през 2014 г.

127910043

Люлката на дипломацията на Панда. (STR/AFP/GETTY)

Така Китай се насочи към това, което Бъкингам и други наричат ​​стратегия „под наем на панда“: заемащи панди за чуждестранни зоологически градини в замяна срещу такса от 50 000 долара на панда на месец. Това спомогна за повишаване на приходите за Китай и отразява националната промяна към икономическите политики на свободния пазар съгласно „Политиката на отворената врата на Ден Сяопинг“, но и то също наруши споразуменията за опазване (и изглеждаше малко лепкаво). В крайна сметка той беше заменен с дългосрочни заеми на панди, като таксите отчасти преминават към усилията за опазване.

Третата фаза на дипломацията на Панда, която започна в края на 2000 -те, не е белязана от Как Пандите се заемат, но от колко. През 2008 г. земетресение е унищожило голяма част от местообитанието на Панди в Китай: 67 процента от местообитанието на дивите панди са засегнати, а всички 60 от пандите, които се държат в резервата Уолонг, трябваше да намерят временни приемни домове. Изведнъж изпращането на панди в чужбина, за пари и добра воля, стана по -привлекателен вариант за Китай.

Година преди земетресението 11 международни зоологически градини са имали панди на заем; Към пролетта на 2014 г. 18 зоологически градини са заемали панди, а още две са подписали споразумения за получаване на панди в близко бъдеще.

Китай използва панди като изрази на търговски интерес – или политическа благодарност

Когато китайското правителство започна настоящата вълна от заеми на Панда, Бъкингам и нейните съавтори откриха модел: Панди бяха изпратени на търговски партньори малко след подписването на основните търговски споразумения, като начин за изразяване на желание за изграждане на дългосрочна търговска връзка.

Когато за първи път представиха теорията си като документ през 2011 г., каза Бъкингам, тя беше отхвърлена като „предположение.„Но през следващата година или така, новите сделки с панда изпълниха прогнозите, които тя и нейните съавтори направиха:„ Силните търговски партньори, основно.”

53441799

Родената в Сан Диего Панда Мей Шен демонстрира използването на моркови в дипломацията на Панда. (Y. Галиндо/Зоологическо дружество на Сан Диего/Гети)

Това обяснява бързането да се даде панди на Сингапур и Малайзия след подписването на споразумението за свободна търговия на АСЕАН-Китай (и да даде удължаване на Тайланд на пандите, което вече имаше). Той също така обяснява заемите за Франция и Австралия – и двамата основни играчи в ядрената индустрия – тъй като Китай се стреми да разшири собствения си капацитет на ядрената енергия.

Изборът на кои зоологически градини в дадена страна получават и панди. Пандите, отпуснати на Обединеното кралство, например, не живеят в лондонския зоопарк, което би било логичното място за тях – те бяха изпратени в зоопарка в Единбург, като признание за 4 милиарда долара за търговски сделки за износ на шотландска сьомга и Land Rovers в Китай.

Шотландия има панди, защото Китай иска сьомга – и беше ядосан на Норвегия над Нобелите

Но Китай също използва заеми за панда (както и самите търговски сделки), за да упражнява политически натиск върху страните. Традиционно, например, Китай е използвал Норвегия като свой доставчик на сьомга. Но през 2010 г. Комитетът за Нобелова награда за мир даде наградата на китайския дисидент Лю Сяобо – и Китай, отмъщение, взе парите си за сьомга другаде другаде. По -специално, изглеждаше на Шотландия – и, след като осигури Шотландия като износител на сьомга, запечата сделката с пандата в Единбург.

Понякога икономиката и политиката се пресичат. Заемът на Панда Китай и Дания се съгласиха през 2014 г., се разглеждат широко като израз на китайския интерес към природните ресурси на Гренландия – но от миналата есен китайските инвестиции в Гренландия все още не са се осъществили. Заемът на Панда също можеше да бъде политически: награда за Дания, която вървеше назад подкрепата на тибетската независимост преди пет години.

А понякога страните просто имат лош късмет. През 2012 г. Китай сключи сделка с Малайзия, за да заема двойка панди в зоопарка в Куала Лумпур през април 2014 г. Но април 2014 г. дойде и отиде без панди. Китай беше разстроен от Малайзия заради боравенето с изчезнал полет MALAYSIAN AIRLINES MH 370 и изрази това недоволство от задържането на мечките за един месец.

Но всяка панда може да бъде отнета

Китайските кредити на Панда сега, отколкото преди – заемът за Белгия е дълъг 15 години – и има тенденция да удължава заемите, преди да изтече. Но точно както политиката нанася, когато Китай раздава панди, това е и фактор, когато ги отнемат.

Бъкингам и нейните съавтори виждат приказката за Тай Шан като предупредителна приказка за правителствата със заемни панди: Ако вашите гости станат твърде популярни сред обществеността, може да се окажете натиск да се съгласите с китайските искания. В края на краищата, посочва Бъкингам, Панди “говори пред обществеността” по начин, който повечето дипломатически притеснения не го правят.

13542517163_093699727E_B

Бао Бао: Дипломатически инцидент, който чака да се случи? (Национален зоопарк на Конър Малън/Смитсони)

В този контекст завръщането на Бао Бао беше изненадващо нераматично – въпреки факта, че президентът Доналд Тръмп е решителен Китай Хоук, той не изглежда нетърпелив да избере битка за Бао Бао (въпреки американското й раждане), а Китай не рамкира репатрирането си като акт на недоволство от администрацията на Тръмп), а Китай не рамкира репатрирането си като акт на недоволство от администрацията на Тръмп). (Всъщност датата на завръщането й беше определена преди Тръмп да бъде открит, макар че след като беше избран.)

Една вероятна причина: по -малкият брат на Бао Бао, Бей Бей, все още е в Националния зоопарк. Така че зоопаркът не е лишен от млади панди. Но когато Bei Bei навърши четири, през 2019 г. кой знае как ще изглеждат отношенията между нас/Китай – или каква дължина двете правителства ще са готови да отидат, за да го осигурят за себе си.

Във Vox вярваме, че всеки заслужава достъп до информация, която им помага да разберат и оформят света, в който живеят. Ето защо ние поддържаме работата си безплатна. Подкрепете нашата мисия и помогнете да запазим VOX безплатно за всички, като допринесете за VOX днес.

Хората се притесняват, че Китай може да си припомни своите гигантски панди от зоологическите градини от САЩ заради търговската война

Икона по имейл на плика. Това показва възможността за изпращане на имейл.

Споделете икона извита стрелка, насочена вдясно.

Facebook икона на буквата f.

Икона за имейл във Facebook – плик. Това показва възможността за изпращане на имейл.

Икона на имейл Twitter стилизирана птица с отворена уста, туитър.

Twitter Snapchat Icon A Ghost.

Snapchat Fliboard икона стилизирана буква f.

Flipboard Pinterest Икона Буквата “P”, оформена, за да изглежда като щифт на Thumbtack.

Икона на Pinterest Link Изображение на верижна връзка. Той символизира URL адрес на връзката към уебсайта.

Мей Сианг и Тиан Тиан

Изкупи сега

 • Тъй като търговското напрежение нараства между САЩ и Китай, има нови опасения, че Китай може да си припомни пандите, че той заема на три американски зоологически градини.
 • Китай заема гигантски панди за зоологически градини по целия свят. В САЩ зоологическите градини обикновено намаляват сделките, за да наемат панда за 10-годишни периоди, като плащат до 1 милион долара годишно за привилегията.
 • В Националния зоопарк в D.° С., Заемът за двата възрастни гигантски панди на зоопарка е този декември и все пак не е ясно дали лизингът ще бъде подновен.
 • По -рано тази година зоопаркът в Сан Диего трябваше да изпрати останалите си гигантски панди, когато лизингът им с Китай не беше подновен.
 • Посетете началната страница на Insider за повече истории.

Най -добрите редактори ви дават историите, които искате – доставени точно във входящата ви поща всеки делничен ден.

Зареждането на нещо се зарежда.

Благодаря за регистрацията!

Достъп до любимите си теми в персонализирана емисия, докато сте в движение. Изтеглете приложението

Ескалиращо търговско напрежение между САЩ и Китай се призовават да поставят под въпрос дали гигантските панди на заем на американските зоологически градини могат да бъдат припомнени в родината си.

Гигантски панди в зоологическите градини в САЩ и на други места по света са на заем от Китай, който поддържа собствеността върху пандите и начислява годишна такса за лизинга си, обикновено около 1 милион долара.

Всяка панда, родена в плен в САЩ, също автоматично е собственост на Китай и обикновено трябва да бъде изпратена обратно в страната на възраст между три до пет години.

Ще бъдат ли подновени лизинговите наеми?

Такъв е случаят с самотната юношеска панда, Бей Бей, който живее в Националния зоопарк във Вашингтон, D.° С. Bei Bei навърши четири миналата седмица и се очаква да замине за Китай, за да влезе в размножителна програма през следващите няколко месеца, според „Днес.”

По-критичният въпрос е дали родителите на Бей Бей, 21-годишният Мей Ксианг и 22-годишният Тиан Тиан, ще останат в D.° С. за близко бъдеще.

Наемането на лизинг на двойката Панда е на 7 декември, а служителите на зоопарка казаха на The Washington Post, че все още не са започнали дискусия с китайците за подновяване на лизинга.

Националният зоопарк е един от само три американски зоологически градини, които имат гигантски панди. Другите две са зоопарк Атланта и зоологическата градина Мемфис.

По -рано тази година зоопаркът в Сан Диего изпрати останалите си две гигантски панди, когато лизингът им с Китай приключи и не беше подновен.

Зависи от Китай

Когато пандите бяха отменени от Сан Диего, служители на зоопарка в Атланта и Мемфис казаха дали пандите им остават или не.

Хейли Мърфи, заместник -директор на зоопарка в Атланта, няма да пусне подробности по техния текущ договор с Китай, но каза, че „не са направени промени в него.

„Zoo Atlanta е много ангажиран с нашето партньорство с Китай и за опазването на гигантските панди. Плановете за всички гигантски панди в САЩ са в крайна сметка решенията на нашите колеги в Китай “, каза Мърфи пред бизнес хрониката в Атланта.

Двете панди в Мемфис са останали четири години на своя 10 -годишен заем.

“Ние наистина имаме много добри отношения с Китай. Всъщност те идват и ни посещават всеки толкова често, за да видим как се справят пандите”, заяви главният зоологически офицер Мат Томпсън пред Memphis Business Journal. „Но, продължавайки напред, няма да знаем 100% със сигурност какво ще бъде бъдещето, докато не се доближим до този край на 10-годишното споразумение.”

Панда дипломация

Китай отдавна използва своите панди като политически инструменти.

Китайското правителство изпрати две панди в зоологическата градина в Ню Йорк през 1941 г. като благодарност за американската помощ през Втората световна война.

Когато президентът Никсън и съпругата му посетиха Китай през 1972 г., Пат Никсън отбеляза на китайския премиер, че тя обича панди, и той каза „Ще ви дам малко“, според уебсайта на зоопарка. Няколко месеца по-късно две панди на име Хсинг-Хсинг и Линг-Линг бяха изпратени във Вашингтон, D.° С..

За разлика от пандите на заем на САЩ днес, тази двойка беше подарък. Тези панди починаха през 90 -те години.

 • Прочетете още:
 • Гигантски национален парк Панда се отваря в Китай и според съобщенията той ще бъде почти 3 пъти по -голям от националния парк Йелоустоун
 • Защо пандите са най -надценените животни на планетата
 • Баси, най -старата гигантска панда в света, е починала на 37 години
 • Този видеоклип на панда кубчета, злоупотребявани от ръководители в Китай

Smithsonian’S гигантските панди ще продължат да се качат още три години

Роджър Катлин

Националният зоопарк’s гигантски панди се нуждаят’T опаковайте чантите си.

Чрез споразумение, подписано днес, много обичаните животни ще продължат да зарадват посетителите за още три години, до 7 декември 2023 г. “Ние’всички много развълнувани,” Казва Стив Монфорт, директор на Националния институт за биология на зоологическия зоопарк и опазване на Смитсониан. “То’s много, много добре, че можем да продължим сътрудничеството си с нашите китайски колеги.”

Споразумението за разширяване с Китайската асоциация за диви животни и опазване идва с обещанието за подарък от 3 милиона долара в Института за биология на зоологическата градина и опазване, предоставен от благодетел Дейвид М. Рубенщайн, съосновател и съ-изпълнителен директор на групата на Карлайл и член на Съвета на регентите Smithsonian. Тя довежда до 12 милиона долара сумата,.

“Подкрепа на зоопарка’S Гигантската програма за опазване на Панда е много полезна,” Рубенщайн каза в съобщение. “Гигантските панди са невероятен вид, който все още се нуждае от нашата помощ.”

Женската гигантска Панда Мей Xiang (произнася се Мей-Шонг) и мъжки Тиан Тиан (Тий-Йен Тий-Йен) ще се върнат в Китай в края на 2023 г. на сравнително по-възрастната панда на възраст от 25 и 26 години, съответно. Прогнозният живот на гигантските панди е около 15 до 20 години в дивата природа, а около 30 години в плен.

Smithsonian

Вероятно ще пътува с двете е най -новото попълнение в зоопарка’Семейство S Panda, Cub Xiao qui Ji (Shiau-Chi-Ji), който е роден на 21 август 2020 г.-безспорно ярко място за една година с няколко от тях. 15-седмичното мъжко куб е четвъртият от Mei Xiang’S Четири оцелели кубчета, всички сирирани от Тиан Тиан.

По дългогодишно споразумение, кубчета, родени в плен в зоопарка, се изпращат в Китай преди четиригодишна възраст. Тай Шан напусна през 2010 г., Бао Бао през 2017 г. и Бей Бей миналата година. Когато Xiao Qi Ji, чието име означава “Малко чудо,” е роден, майка му Мей Сианг на 22 години стана най -старата гигантска панда, която е родила в Северна Америка.

“Това със сигурност привлече много обновено внимание и предизвика много радост,” Казва Монфор.

Обществеността все още не е видяла лично Xiao qui ji, защото зоологическата градина’S David m. Семейният гигант на Rubenstein Panda Habitat беше затворен, за да улесни бременността, докато зоопаркът беше отворен. (Зоологическата градина заедно с други музеи на Смитсониан, затворена на 23 ноември, поради неотдавнашен скок в местните и националните дела Covid-19.)

Обикновено би било по това време, малко повече от 100 дни, Cub ще може да бъде споделено с обществеността. Вместо това, излишък от 1.6 милиона души са се настроили в зоопарка’S Panda Cam от раждането през август, с общо 8.8 милиона гледания на страници. Само тази седмица родителите му Мей Ксианг, чието име означава “Красив аромат,” и Тиан Тиан, смисъл “все повече и повече,” отбелязани 20 години във Вашингтон, D.° С., Пристигнах в зоопарка DEC. 6, 2000.

Споразумението за разширяване означава, че националният зоопарк и Китай ще достигнат половин век опазване и сътрудничество между U.С. и Китай. “То’е невероятно,” казва Монфорт. Въпреки че добавя, “трябва’Не бъдете изненадващи за хората, че професионалистите, работещи в опазването или научната област, това сътрудничество е основата на начина, по който човек върши работата. “То’всички са вградени в нашата ДНК,” той казва. “При запазването на видовете знаем, че никоя организация, никое образувание и често дори едно правителство не може теоретично да спаси вид без партньорство.”

Зоологическите градини не бяха почти толкова знаещи или изискани, когато съществата за пръв път дойдоха в u.С. Преди 48 години, казва Монфорт. Това беше през февруари 1972 г., когато на историческа вечеря в Пекин първата дама Патриша Никсън спомена своята привързаност към гигантските панди на китайския премиер Джоу Ен Ен Ен Ен Ен Ен Ен Ен Ен Ен Ен Ен Енчай, който бързо отговори: “I’Ще ви дам малко.”

Два месеца по-късно във Вашингтон D пристигнаха Линг-Линг и Хсинг-Хсинг.° С., и през следващите две десетилетия произведе пет кубчета, но никой не оцеля. (Линг-Линг умира през 1992; Hsing-Sing през 1999 г.).

В допълнение към рисуването на милиони развълнувани посетители в зоопарка през годините, гигантските панди предоставиха възможност да изучават животното’s поведение, здраве и възпроизвеждане. В резултат на това Институтът за биология на Smithsonian Conservation, със седалище във Front Royal, Вирджиния, стана лидер в гигантския панда еструс, развъждане, бременност, псевдопгнанност и развитие на CUB. “Не бихме могли да постигнем успех със знанията и обучението, споделени от нашите китайски колеги,” Казва Монфор. “Вярвам, че приносът ни към тяхното разбиране също е значителен. Ние’Ve сподели с тях всичко, което ние’се научих и всички техники, които ние разбираме и знаем в крайна сметка, и те’Ve сподели и с нас. Така че вярвам, че всички ние споделяме успеха.”

Сътрудничеството с Китай е символ на надеждата, казва Монфорт. “То’е символ на това, което партньорството може да постигне, когато хората се съберат и се ангажират да правят нещо трудно, но те’да сте готови да поставите всичко, което е необходимо и го направете за каквато и да е времева рамка, която е необходима.”

Международният съюз за опазване на природата промени статута на гигантски панди от застрашени до застрашени през 2016 г., отбелязвайки, че 17 -процентно увеличение на населението през десетилетието от 2004 до 2014 г., когато национално преброяване открива 1864 гигантски панди в Китай.

Националният зоопарк е един от само трите зоологически градини в U.С. с гигантски панди. Другите две са зоопарк Атланта и зоологическата градина Мемфис. Около 600 гигантски панди живеят в плен; В Китай 1864 гигантски панди живеят в разпръснато население предимно в провинция Съчуан в Централен Китай, но също така и в провинции Гансу и Шанси.

Еколозите на института по биология на Smithsonian прекарват месеци в Китай всяка година, за да изучават диви панди и техните съседи, Азиатската черна мечка и Такин, работещи с китайски колеги за идентифициране.

Китайските учени посещават и Националния зоопарк и обикновено са поканени, когато е предстоящо ново куб’t възможно тази година поради пандемията.

Докато първата двойка гигантски панди във Вашингтон беше подарък, пристигането на Mei Xiang и Tian Tian през 2000 г. беше заем от Китай, предоставен в замяна на средства и опит за китайски усилия за опазване. След първоначално 10-годишно споразумение за 10 милиона долара, споразумението беше удължено два пъти за допълнителни пет години всеки път. Последното споразумение, подписано през 2015 г., трябваше да изтече днес.

Когато настоящите звезди на зоопарка отпуснат за Китай след три години, Монфорт казва,. “Надеждата ни ще бъде панди в зоопарка за десетилетия напред.”

Вземете най -новото за случващото се В Smithsonian във входящата ви поща.

Роджър Катлин

Вашингтон, ок.° С. Фрийлансър Роджър Катлин е писал за изкуствата за AARP The Magazine, The Washington Post и други търговски обекти. Той пише най -вече за телевизията в блога си Rogercatlin.com.

Колко гигантски панди са в плен в Съединените щати?

Животни.mom.com

Гигантските любители на Панда могат да посетят тези завладяващи същества в четири зоологически градини в Съединените щати. Зоологическите градини имат активни програми за развъждане и се раждат потомство, въпреки че понякога тези деликатни бебета не оцеляват. Други гигантски панди са на заем от китайското правителство за определени периоди. Броят на пандите в плен в Съединените щати се колебае. През 2013 г. имаше само повече от дузина.

Къде да ги видя

Гигантски панди в момента живеят в Националния зоопарк във Вашингтон, Г.° С.; Зоопарк в Атланта в Атланта, Джорджия; Зоопаркът в Сан Диего в Сан Диего, Калифорния; и зоопарка Мемфис в Мемфис, Тенеси. Тези зоологически градини участват в плана за оцеляване на видовете Panda, наблюдаван от U.С. Услуга за риба и дива природа. Броят на гигантските панди в плен в Съединените щати от септември 2013 г. е 12 възрастни или юношески животни и три новородени кубчета.

Правене на числата

Към септември 2013 г. населението на Националния зоологически гигант Panda се състоеше от Mei Xiang и Tian Tian и тяхното новородено кубче. Lun Lun, Yang Yang и техният син Xi Lan пребивават в Zoo Atlanta, както и Poe. Лун Лун роди мъжки близнаци през юли 2013 г. Бай Юнг и Гао Гао живеят в зоопарка в Сан Диего, заедно със синовете си Юн Зи и Сяо Ливу. Ya ya и le le live в зоопарка Мемфис.