Ето какво се случва с тялото ви, когато сте били във виртуална реалност твърде дълго

Виртуална реалност и здраве

Когато мислите за виртуална реалност (VR), видеоигрите и други видове забавления могат да дойдат на ум. Но това показва и обещание като допълващо лечение в медицината.

Изследванията продължават, но ранните проучвания предполагат, че VR може да помогне за улесняване:

 • Болка
 • ПТСР (посттравматично стресово разстройство)
 • Специфични страхове (фобии)
 • Депресия

VR ви поставя в 3D, генерирана от компютър среда. Обикновено включва носене на слушалки или очила, които показват видео. Премествате главата си, за да огледате симулираната настройка. Може също да имате възможност да контролирате движението или да взаимодействате с виртуални обекти, като използвате контролер или друго устройство. Докато изследвате, високоговорителите или слушалките играят звукови ефекти или правят нещата възможно най -реалистични.

Как VR помага за управлението на болката?

Няколко проучвания предполагат, че VR може да осигури добре дошли от различни видове болка. Примерите включват:

 • Плуване с делфини
 • Релаксиране на плажа
 • Изследване на горите и други видове природа
 • Плъзгане през леден каньон

В едно проучване VR облекчи болката за бременни жени, които са били в раждане. Друг установи, че VR е помогнал на децата да почувстват по -малко болка и тревожност по време на процедура за вмъкване на катетър (тънка, гъвкава тръба) във вена.

Един екип от изследователи съобщава, че възрастните, които носеха VR очила по време на колоноскопия, наречени виртуално преживяване „приятно и разсейващо.„В проучване на възрастните, които получават болезнени лечения за грижа за рани, тези, които са получили VR терапия, се нуждаят от по -малко опиоидни лекарства, за да управляват дискомфорта по време на процедурите, отколкото тези, които не са.

Други изследвания са установили, че VR може да помогне на войниците с наранявания, свързани с бой, да изпитват по-малко болка, докато получават лечение за почистване на раните си и отстраняване на нездравословна тъкан.

Някои физиотерапевти също използват VR, за да помогнат на пациентите си да се справят с болката и други проблеми. Изследователите все още имат повече да научат за употребата му за физическа терапия. Необходими са по-висококачествени проучвания.

Наскоро FDA одобри опция за VR у дома, наречена EaseVRX. Използва когнитивно -поведенческа терапия и други техники, за да помогне на възрастните с текуща болка в долната част на гърба. Устройството за рецепта включва контролер и слушалки с вградени джаджи, които могат да открият дъха ви за упражнения за дълбоко дишане. Планът за лечение на EASEVRX включва 56 сесии, които работят по 2 до 16 минути всяка като част от ежедневна 8-седмична програма.

Как виртуалната реалност помага за психичното здраве?

За определени състояния на психичното здраве, VR има за цел да ви помогне да се изправите срещу страховете си. Идеята е, че може да ви даде безопасен, контролиран начин за постепенно и многократно изследване на ситуации, които са били дълбоко смущаващи или страшни за вас. Това може да облекчи безпокойството или стреса. Ще се нуждаете от опитен специалист по психично здраве, който да ви води през опита и да ви научи на умения за управление на тревожност, като внимателност и дълбоко дишане.

PTSD. Проучванията предполагат, че VR може да помогне за облекчаване на посттравматичното стресово разстройство. Той симулира вида травматично събитие, което сте преживели, като битка, бедствие или автомобилна катастрофа.

Преглед на проучванията установява, че лечението на VR помага при симптоми на ПТСР и депресия. Но проучванията бяха ограничени, защото те разглеждаха главно членове на военната служба на мъжете.

Единично проучване на военни ветерани и активен персонал с боен ПТСР, свързан с бой, установи, че сесиите за виртуална реалност, заедно с други лечения, водят до по-малко социална изолация, депресия и гняв 6 месеца по-късно. Изследователите предупредиха, че техните открития предполагат, че VR сами не са достатъчни за управление на PTSD. Обикновено се лекува с опции като разговорна терапия и лекарства.

Фобии. Изследванията показват, че VR, комбиниран с разговорна терапия, може да бъде ефективен при лечение на специфични страхове или фобии. Например, ако се страхувате от летене, VR може да ви накара да се почувствате като в самолет. Ако се страхувате от височини, това може да симулира асансьор. Това може да ви помогне да се справите с страха в реалния живот.

Депресия и тревожност. Един преглед на проучванията установи, че VR терапията е ефективна част от лечението на тези често срещани нарушения в настроението. Втори преглед също предполага, че VR може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност, включително при хора с рак.

Някои изследователи казват, че са необходими висококачествени проучвания, за да се разбере дали VR е ефективен срещу генерализирано тревожно разстройство и социална тревожност.

Други разстройства на психичното здраве. Има още изследвания, но експертите разглеждат дали VR може един ден да играе роля в лечението на условията като:

 • Обсесивно-компулсивното разстройство
 • Шизофрения
 • Разстройства на употребата на вещества

Може ли VR да помогне за диагностициране на състояния, свързани с мозъка?

Не, но някои изследователи се надяват, че един ден VR може да помогне на лекарите да диагностицират състояния като болестта на Алцхаймер.

Едно малко проучване предполага, че VR може да забележи ранен симптом на Алцхаймер: Проблем с намирането на пътя си от едно място на друго. Проучването включваше хора, носещи VR слушалки и се разхождат през симулирана среда.

Други изследователи изучават дали VR има потенциал да помогне за диагностициране на състояния като ADHD и социална тревожност.

Причинява ли VR странични ефекти?

Виртуалната реалност кара някои хора да се чувстват зле по време на продължителна употреба. Това е известно като болест на виртуалната реалност, подобно на болестта на движението. Симптомите могат да включват гадене, замаяност и напрежение на очите. По -вероятно е да се случи, ако сте чувствителни към движение, имайте лоша адаптация към движение или използвайте VR за продължителни периоди без почивки.

Някои хора също могат да изпитат дезориентация или затруднения с разграничаване между виртуалния свят и реалния свят, след като използват VR за продължително време.

Важно е да си правите почивки и да слушате тялото си, докато използвате VR. Ако започнете да се чувствате неудобно или болно, най -добре е да спрете да използвате VR и да си дадете време да се възстановите.

15 Уникални въпроса:

 1. Може ли виртуалната реалност да помогне за управление на болката? Да, няколко проучвания предполагат, че VR може да осигури добре дошли от различни видове болка.
 2. Как VR помага при управлението на болката? VR може да симулира успокояващи и приятни преживявания, като плуване с делфини или релакс на плажа, за да помогне за облекчаване на болката.
 3. Какви са някои потенциални странични ефекти на VR? Виртуална реалност Болестта, включително симптоми като гадене, замаяност и напрежение на очите, може да възникне по време на продължителна употреба.
 4. Може ли VR да помогне с PTSD? Да, проучванията предполагат, че VR може да помогне за облекчаване на посттравматичното стресово разстройство чрез симулиране на травматични събития и осигуряване на контролирана среда за терапия на експозиция.
 5. Какви състояния на психичното здраве могат да помогнат? VR може потенциално да помогне при състояния като фобии, депресия, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство, шизофрения и нарушения на употребата на вещества.
 6. Е ефективен VR за лечение на фобии? Изследванията показват, че VR, комбиниран с разговорна терапия, може да бъде ефективен при лечение на специфични страхове или фобии чрез симулиране на сценарии в реалния живот.
 7. Може ли VR да се използва за диагностициране на болестта на Алцхаймер? Въпреки че VR може да не диагностицира директно болестта на Алцхаймер, той има потенциал да забележи ранните симптоми, свързани с затрудненията в пространствената навигация.
 8. Какви са употребите на VR във физикалната терапия? VR се изследва като инструмент за подпомагане на пациентите да се справят с болката и други проблеми във физическата терапия, въпреки че са необходими повече изследвания.
 9. Има ли одобрени от FDA VR опции за управление на болката? Да, наскоро FDA одобри опция за VR у дома, наречена EaseVRX за възрастни с текуща болка в долната част на гърба.
 10. Може ли VR да помогне за диагностициране на състояния като ADHD? Изследователите изучават дали VR има потенциал да помогне при диагностициране на състояния като ADHD, но са необходими повече изследвания.
 11. Е достатъчно самостоятелен, за да управлява PTSD? Само VR не е достатъчен за управление на ПТСР и обикновено се лекува с опции като разговорна терапия и лекарства.
 12. Може ли VR да помогне при депресия и тревожност? Установено е, че VR терапията е ефективна част от лечението на депресия и тревожност, но все още са необходими допълнителни изследвания.
 13. Какви са възможните приложения на VR в психичното здраве? VR се изследва за потенциалните си приложения при лечение на широк спектър от нарушения в психичното здраве.
 14. Може ли VR да причини дезориентация? Продължителната употреба на VR може да причини дезориентация или затруднено разграничаване между виртуалния свят и реалния свят.
 15. Има ли странични ефекти при използването на VR? Някои общи странични ефекти от използването на VR за продължителни периоди включват болест на виртуалната реалност, напрежението на очите и дискомфорта.

Източници:

[1] VR терапията може да се почувства по -скоро като мейнстрийм забавление, отколкото от медицината. (н.д.). Извлечено от https: // www.здраве.Харвард.Edu/Mind-Mood/Virtual-Reality-therapy-for-PTSD-Phobias-and-More

[2] Терапия за експозиция на виртуална реалност за симптоми на ПТСР. (2022, 27 януари). Извлечено от https: // www.PTSD.va.gov/sheble_tx/лечения/cognitive_processing_vr.asp

[3] VR терапия: Помощ на пациентите да се изправят пред страховете си. (2021, 24 септември). Извлечено от https: // www.Майоклиничен.org/медицински професионалисти/психично здраве/новини/vr-терапия-хели-пациенти-лице-чисто-изстрели/mac-20794070

[4] EASEVRX ™ – виртуална реалност за управление на болката. (2022, 4 февруари). Извлечено от https: // www.FDA.Gov/Medical-Device/нововъзникващите-технологии/EaseVRX-Virtual-Reality-Pain-Management

[5] Bevacqua, J., и др. (2020). VR за хронична болка. Кръчма. Манини, c. De mari, & a. Gaggioli (изд.), Виртуална реалност в медицината (pp. 393-403). Springer International Publishing. https: // doi.org/10.1007/978-3-030-20323-4_29

[6] Виртуалната реалност може да забележи проблеми с навигацията при мишки – и, може би, хора. (2020, 16 ноември). Извлечено от https: // www.Хопкинсмедицин.org/новини/новини/новини-освобождавания/виртуална реалност-така-спот-навигация-преблени в мишки и майбели хора

Ето какво се случва с тялото ви, когато сте били във виртуална реалност твърде дълго

Икона на имейл връзката Икона на верижна връзка. Той символизира URL адрес на връзката към уебсайта.

Виртуална реалност и здраве

Когато мислите за виртуална реалност (VR), видеоигрите и други видове забавления могат да дойдат на ум. Но’S също показва обещание като допълващо лечение в медицината.

Изследванията продължават, но ранните проучвания предполагат, че VR може да помогне за улесняване:

 • Болка
 • ПТСР (посттравматично стресово разстройство)
 • Специфични страхове (фобии)
 • Депресия

VR ви поставя в 3D, генерирана от компютър среда. Обикновено включва носене на слушалки или очила, които показват видео. Премествате главата си, за да огледате симулираната настройка. Може също да имате възможност да контролирате движението или да взаимодействате с виртуални обекти, като използвате контролер или друго устройство. Докато изследвате, високоговорителите или слушалките играят звукови ефекти или правят нещата възможно най -реалистични.

Тук’е поглед върху изследването на VR за различни здравословни състояния, възможни странични ефекти и други.

Как VR помага за управлението на болката?

Няколко проучвания предполагат, че VR може да осигури добре дошли от различни видове болка. Примерите включват:

 • Плуване с делфини
 • Релаксиране на плажа
 • Изследване на горите и други видове природа
 • Плъзгане през леден каньон

В едно проучване VR облекчи болката за бременни жени, които са били в раждане. Друг установи, че VR е помогнал на децата да почувстват по -малко болка и тревожност по време на процедура за вмъкване на катетър (тънка, гъвкава тръба) във вена.

Един екип от изследователи съобщава, че възрастните, които носеха VR очила по време на колоноскопия, наречени виртуалното си изживяване “Приятно и разсейващо.” В проучване на възрастни, които получават болезнени лечения за грижа за рани, тези, които са получили VR терапия, се нуждаят от по -малко опиоидни лекарства, за да управляват дискомфорта по време на процедурите, отколкото тези, които не са го направили’T.

Други изследвания са установили, че VR може да помогне на войниците с наранявания, свързани с бой, да изпитват по-малко болка, докато получават лечение за почистване на раните си и отстраняване на нездравословна тъкан.

Някои физиотерапевти също използват VR, за да помогнат на пациентите си да се справят с болката и други проблеми. Изследователите все още имат повече да научат за употребата му за физическа терапия. Необходими са по-висококачествени проучвания.

Наскоро FDA одобри опция за VR у дома, наречена EaseVRX. Използва когнитивно -поведенческа терапия и други техники, за да помогне на възрастните с текуща болка в долната част на гърба. Устройството за рецепта включва контролер и слушалки с вградени джаджи, които могат да открият дъха ви за упражнения за дълбоко дишане. Планът за лечение на EASEVRX включва 56 сесии, които работят по 2 до 16 минути всяка като част от ежедневна 8-седмична програма.

Как виртуалната реалност помага за психичното здраве?

За определени състояния на психичното здраве, VR има за цел да ви помогне да се изправите срещу страховете си. Идеята е, че може да ви даде безопасен, контролиран начин за постепенно и многократно изследване на ситуации, които са били дълбоко смущаващи или страшни за вас. Това може да облекчи безпокойството или стреса. Вие’Ще се нуждая от опитен специалист по психично здраве, който да ви води през опита и.

PTSD. Проучванията предполагат, че VR може да помогне за облекчаване на посттравматичното стресово разстройство. Той симулира вида травматично събитие, което сте преживели, като битка, бедствие или автомобилна катастрофа.

Преглед на проучванията установява, че лечението на VR помага при симптоми на ПТСР и депресия. Но проучванията бяха ограничени, защото те разглеждаха главно членове на военната служба на мъжете.

Единично проучване на военни ветерани и активен персонал с боен ПТСР, свързан с бой, установи, че сесиите за виртуална реалност, заедно с други лечения, водят до по-малко социална изолация, депресия и гняв 6 месеца по-късно. Изследователите предупредиха, че техните открития предполагат, че VR сам е’t достатъчно, за да управлява PTSD. То’S обикновено лекува с опции като разговорна терапия и лекарства.

Фобии. Изследванията показват, че VR, комбиниран с разговорна терапия, може да бъде ефективен при лечение на специфични страхове или фобии. Например, ако сте’се страхувайте да летите, VR може да ви накара да се почувствате като вас’отново в самолет. Ако ти’Страхувайте се от височини, може да симулира асансьор. Това може да ви помогне да се справите с страха в реалния живот.

Депресия и тревожност. Един преглед на проучванията установи, че VR терапията е ефективна част от лечението на тези често срещани нарушения в настроението. Втори преглед също предполага, че VR може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност, включително при хора с рак.

Някои изследователи казват, че са необходими висококачествени проучвания, за да се разбере дали VR е ефективен срещу генерализирано тревожно разстройство и социална тревожност.

Други разстройства на психичното здраве. Там’S повече изследвания, но експертите разглеждат дали VR може един ден да играе роля в лечението на условията като:

 • Обсесивно-компулсивното разстройство
 • Шизофрения
 • Разстройства на употребата на вещества

Може ли VR да помогне за диагностициране на състояния, свързани с мозъка?

Не, но някои изследователи се надяват, че един ден VR може да помогне на лекарите да диагностицират състояния като Алцхаймер’S заболяване.

Едно малко проучване предполага, че VR може да забележи ранен симптом на Алцхаймер’S: Проблем с намирането на пътя си от едно място на друго. Проучването включваше хора, носещи VR слушалки и се разхождат през симулирана среда.

Други изследователи изучават дали VR има потенциал да помогне за диагностициране на състояния като ADHD и социална тревожност.

Причинява ли VR странични ефекти?

Виртуалната реалност кара някои хора да се чувстват зле по време или след сесията си. Това се казва “кибер болест.”

Симптомите могат да се чувстват като болест на движението и те могат да включват:

 • Напрежение в окото
 • Главоболие
 • Изглежда блед
 • Изпотяване
 • Суха уста
 • Пълно чувство в корема ви
 • Получаване на дезориенти
 • Световъртеж
 • Проблеми с баланса и координацията (атаксия)
 • Гадене и повръщане

Изследванията показват, че свалянето на слушалките VR и седенето с отворени или затворени очи – за приблизително същото време, което сте прекарали с помощта на VR – може да ви помогне да се почувствате по -добре. Вашият лекар или терапевт също може да ви накара да свалите слушалките и да изпълнявате задача за координация на ръцете или дишането. Лекарството за болестта на движението може да облекчи гаденето, но това може да доведе до собствени странични ефекти, като сънливост и замъглено зрение.

Друг възможен страничен ефект на VR, според поне един експерт, е, че той има потенциал да създава фалшиви спомени при деца на около 12 години или по -млади. Детето може погрешно да мисли, че нещо, което са направили в VR, се е случило в реалния живот.

Ако вашият лекар или терапевт предлага виртуална реалност като част от вашето лечение, а вие’заинтересовани да го изпробват, те’ще трябва да ви покажа как да го използвате правилно.

Показват източници

Граници в психологията: “Пространствени звукови карти и виртуални светове: предизвикателства и възможности,” “Ефикасността на терапията за експозиция на виртуална реалност от страх от летене: ретроспективно проучване,” “Възгледи на практикуващи и изследователи относно използването на виртуална реалност при лечение за нарушения в употребата на вещества.”

Граници в психиатрията: “Използване на терапия с експозиция на виртуална реалност за засилване на лечението на тревожни разстройства: идентифициране на области на клинично приемане и потенциални пречки.”

Граници във виртуална реалност: “Визуално индуцирана чувствителност и възстановяване на болестта на движение въз основа на четири техники за смекчаване.”

Социална психиатрия и психиатрична епидемиология: “Релаксация на виртуалната реалност за общото население: систематичен преглед.”

Научни доклади: “Клинични прогнози за киберпроницаемостта във виртуалната реалност (VR) сред силно стресираните хора.”

Европейско списание по психотрауматология: “Терапия за експозиция на виртуална реалност за посттравматично стресово разстройство (ПТСР): Мета-анализ.”

Списание за тревожни разстройства: “Терапия за управление на травми с виртуална реалност Увеличена терапия с експозиция за бойна PTSD: рандомизирано контролирано изпитване.”

Списанието за операция за травма и остра грижа: “Контрол на болката за виртуална реалност по време на разрушаване на раната на изгаряне на наранявания, свързани с изгаряне на бой, използвайки ръката, монтирани на ръката, монтирани на робот.”

Американски журнал по перинатология: “Виртуалната реалност намалява болката при раждането на жените: рандомизирано контролирано изпитване.”

Jama Network: “Ефект от потапяща интервенция на виртуалната реалност върху болката и тревожността, свързани с периферното интравенозно поставяне на катетър в педиатричната обстановка.”

Endoscopy International Open: “Разсейване на виртуалната реалност за пациентите за облекчаване на болката и дискомфорта по време на колоноскопията.”

Списанието за Международната асоциация за изследване на болката: “Виртуалната реалност подхожда към болката: към състоянието на науката.”

Списание за грижа и изследвания на изгарянето: “Рандомизирано, кросоувър изследване на потапящата виртуална реалност за намаляване на употребата на опиоиди по време на болезнени процедури за грижа за рани при възрастни.”

Анали на поведенческата медицина: “Виртуална реалност като допълнителен нефармакологичен аналгетик за остра болка в изгарянето по време на медицински процедури.”

Медицинско и биологично инженерство и изчисления: “Ефекти на технологията за виртуална реалност Локомотивни многосензорни стимули за движение на потребителски симулатор болест и интуитивност на контролера по време на навигационна задача.”

Напредък във взаимодействието между човека икомпютър: “VR локомоция в новата ера на виртуалната реалност: емпирично сравнение на разпространените техники.”

Американско списание за трудова терапия: “Приложения на монтирани на главата дисплеи за виртуална реалност при физическа рехабилитация на възрастни: Преглед на обхвата.”

Harvard Review of Psychiatry: “Използването на технологията за виртуална реалност при лечението на тревожност и други психиатрични разстройства.”

Списание за клинична медицина: “Излагане на стандартизиран катастрофален сценарий във виртуалната реалност или персонализиран сценарий във въображението за генерализирано тревожно разстройство.”

Sage Open Nursing: “Виртуална реалност и симптоми Управление на тревожност, депресия, умора и болка: Систематичен преглед.”

Психично здраве на JMIR: “Виртуална реалност за подкрепа на лечението на депресия и тревожност: преглед на обхвата.”

Текущи доклади за психиатрия: “Терапия за виртуална реалност при социално тревожно разстройство.”

Деца: “Ефективност на интервенции, базирани на виртуална реалност за деца и юноши с ADHD: Систематичен преглед и мета-анализ.”

Biorxiv: “Диференциация на леко когнитивно увреждане с помощта на енторхинална тест на базата на кората на VR навигация.”

Компютри в човешкото поведение: “Потенциал на виртуалната реалност като диагностичен инструмент за социална тревожност: пилотно проучване.”

Medscape: “Виртуална реалност Увеличаване на терапията в гастроентерологията и извън него,” “Виртуална реалност в медицината: Отвъд обемистите очила,” “Виртуална реалност Промяна на играта за психиатрия.”

Uptodate: “Когнитивно-поведенчески терапии за специфична фобия при възрастни,” “Психотерапия и психосоциални интервенции за посттравматично стресово разстройство при възрастни.”

Американска психологическа асоциация: “Виртуална реалност,” “Истински лечения във виртуални светове,” “PTSD лечение.”

Американска асоциация за физическа терапия: “Виртуална реалност.”

Джон Хопкинс: “Атаксия.”

Национален институт за психично здраве: “Употреба на вещества и съвместни психични разстройства.”

Университет в Кеймбридж: “Виртуалната реалност може да забележи проблеми с навигацията в ранния Алцхаймер’S заболяване.”

FDA: “FDA разрешава маркетинга на системата за виртуална реалност за хронично намаляване на болката.”

Ето какво се случва с тялото ви, когато сте били във виртуална реалност твърде дълго

Икона по имейл на плика. Това показва възможността за изпращане на имейл.

Споделете икона извита стрелка, насочена вдясно.

Икона в Twitter стилизирана птица с отворена уста, туитър.

Twitter LinkedIn Icon Думата “в”.

LinkedIn Fliboard Icon Стилизирана буква f.

Flipboard Facebook икона на буквата f.

Икона за имейл във Facebook – плик. Това показва възможността за изпращане на имейл.

Икона на имейл връзката Икона на верижна връзка. Той символизира URL адрес на връзката към уебсайта.

PlayStation VR

Ако сте нещо като мен, вероятно сте се чудили колко дълго можете да се скриете от реалния свят във вашата виртуална реалност (VR) слушалки и поставихте под въпрос какво ще се случи, ако прекарате удължени часове в дигиталния свят.

Лесните отговори са: не много дълги и много неприятни неща, съответно.

Сложният отговор е, че всеки изпитва VR по различен начин и не всички VR слушалки или платформи са създадени равни, така че определени игри на определени слушалки на определени хора ще създадат повече проблеми от други. Създателите на най -популярните VR слушалки, Oculus Rift и HTC Vive, препоръчват да вземете „поне 10 до 15 минути почивка на всеки 30 минути, дори ако не сте’не мисля, че имаш нужда от него.”

Ето няколко неща, които могат да се случат, ако прекарвате твърде много време в VR, и няколко весели видеоклипове, които да демонстрирате:

Загуба на пространствено осъзнаване

Във всяко ръководство за започване на работа с VR, стъпка номер едно винаги е да се уверите, че районът около вас е чист от мебели, кабели, животни, малки деца или други неща, на които бихте могли да пътувате, да се натъкнете или да почукате.

Това важи особено за VR преживявания в цяла стаята като тези, предоставени от HTC Vive, но е също толкова важно за тези, които използват стационарна или седнала игра.

Прекарването на повече от препоръчителните 30 минути в VR ще – в почти всеки случай – ще ви накара да загубите пространствено осъзнаване на стаята около вас. След 30 минути е много по -трудно да се идентифицира къде са нещата във физическия свят, от вътрешната ви слушалка.

Ето пример за това какво може да се обърка, когато това се случи:

Замаяност и дезориентация

Дезориентацията варира много широко сред потребителите на VR. Тези, които са склонни към болест на движението или световъртеж, са много по -склонни да изпитат неудобна дезориентация, докато сте в VR, но усещането може да се случи на всеки, който не е направил почивка от известно време.

Игрите, които включват летене, високоскоростно движение, височини и падане, са известни, че предизвикват изключителна дезориентация и трябва да се избягват от всеки, предразположен към този вид реакция.

Производителите на VR слушалки казват, че трябва незабавно да свалите оборудването, ако изобщо се чувствате замаяни, за да избегнете злополуки като този, който този човек имаше:

Припадъци

Повечето производители на VR оборудване не препоръчват на хората с епилептични състояния или специална чувствителност към бързо променяща се светлина да опитат преживяването, но тези симптоми могат да възникнат, дори ако потребителят никога не е изпитвал припадък преди преди.

Според инструкционната книжка, която се предлага с Oculus Rift:

Някои хора (около 1 на 4000) могат да имат тежко замаяност, припадъци, потрепване на очи или мускули или затъмнения, задействани от светлинни проблясъци или модели, и това може да се случи, докато гледат телевизия, играят видео игри или изпитват виртуална реалност, дори и да никога не са имали призрачна или затъмнение преди или нямат история на припадъци или епилепсия.

Вероятността да имате припадъци, предизвикано от VR. Всеки толкова често си почивайте за вода и си улавете дъх.

Гадене

VR е добре известен, за да причини гадене, най-вече тъй като е свързано с болестта на движението и скоростта на предметите, които се движат в играта, в която играете.

Няколко проучвания са разгледали друго състояние, известно като “киберпроблем” или “Сим болест”, което е причинено от това, че е потапяно в голяма степен от симулирана реалност. В реалния свят всичките ви сетива работят в синхрон, за да приемате наблюдения от света около вас и обикновено са в съгласие помежду си. Но в VR или докато гледате 3D филм, очите и ушите ви приемат наблюдения, които не са съгласни с другите ви сетива.

Според теорията, тази липса на съгласие между сетивата започва да ви кара да се чувствате болни след продължителни периоди от време.

Отново най -доброто решение на този проблем е да свалите слушалките, ако започнете да се чувствате болни. В популярен subreddit, посветен на HTC Vive, много потребители отбелязват, че просто „свикне с него“ е до голяма степен мит и VR-индуцираното гадене всъщност се влошава с времето, така че няма полза просто да се захранвате чрез него.

Болезността на очите и фокусирането на проблеми

Опитвали ли сте някога на очилата на приятел и сте били изненадани от усещането на очите ви, които се борят да се приспособяват и пренасочват през лещите? В зависимост от силата на рецептата на вашия приятел, може дори да сте се разцепили главоболие след това.

Точно през това преминават очите ви, когато облечете или свалите VR слушалки.

Краткосрочното напрежение на очите, докато е в VR, е много нормално и много подобно на опита на гледане на компютърен екран или телевизор твърде дълго. Това и може да бъде предотвратено чрез просто коригиране на настройките на фокуса в слушалките и правене на редовни почивки.

Някои експерти предполагат, че VR може също да има дългосрочни ефекти върху способностите на очите да се съсредоточи взаимозаменяемо между близки и далечни обекти, но VR на ниво потребители не е имало достатъчно дълго, за да могат експертите да изучават категорично дългосрочните ефекти от продължителната употреба.

Настоящият световен рекорд за време, прекарано в игра на VR игри, се провежда от Джак Макни, който прекара 36 непрекъснати часа, играейки една 3D игра за рисуване. Ето видео от неговото пътуване:

Шокиращо, McNee не изпитва нито един от екстремните странични ефекти, срещу които повечето производители на VR предупреждават, въпреки че в края на видеото той казва, че не може да усети нищо под врата си. Не съм сигурен какъв е медицинският термин за това, но не звучи приятно.

С казаното, тази продължителност на времето, прекарано в VR, не трябва да се опитва у дома и може да предизвика сериозни дългосрочни ефекти, за които експертите дори не са наясно.

4 рискове за здравето от използването на слушалки за виртуална реалност

4 рискове за здравето от използването на слушалки за виртуална реалност

Виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR) набира скорост като обещаващи нови технологии. Те потенциално могат да разширят полето на човешкото знание, като променят начина, по който хората учат, работят, играят и забавляват себе си.

Високотехнологичните VR и AR слушалки се появяват навсякъде-от скъпите от Samsung, Google и Facebook, до генеричните слушалки за картон за долния пазар.

Всъщност някои технологични експерти дори обявиха 2016 г “Годината на VR.” Изненадващо, почти няма дискусии относно рисковете за здравето и безопасността, свързани с привързването на VR слушалки над очите ви. Възможно е да има рискове за здравето, когато хората са потопени в напълно въображаема среда, евентуално да се отрази на тяхното физическо и емоционално благополучие. Ето някои от тях:

1. Безпокойство

Потапящата природа на виртуалната и разширената реалност може да предизвика стрес или тревожност след носене на слушалка за оклузия за повече от няколко минути.

В зависимост от това какви изображения виждат, виртуалната реалност може да внесе вълни от емоции повече от просто гледане на снимки или гледане на видеоклипове. Например, виртуалната реалност кадри от войната в Сирия могат да накарат зрителя да се почувства страх, стресиран и шокиран.

Може да отнеме известно време, за да преодолеете това безпокойство, защото зрителите изпитват всичко, сякаш са там на сцената.

2. Гадене

Някои хора, които използват VR слушалки, се оплакват от замаяност и гадене. Неговите реалистични симулирани движения могат да засегнат човек’s възприемане на времето и пространството и може да предизвика умора, гадене или учудване.

Всъщност център за неврофизика на UCLA Keck показа отрицателни странични ефекти на VR сред лабораторните плъхове, включително “Киберхибърност” и ненормални модели на активност в мозъка на плъхове. Учените също отбелязват, че 60 процента от плъховете’ Невроните просто се изключват във виртуална реалност.

Препоръчва се потребителите да правят чести почивки от виртуалната реалност, за да избегнат гадене. Те могат да регулират прилягането на слушалките, да затегнат или разхлабят каишки, както и да фиксират фокусното разстояние или разстоянието на очите.

3. Напрежение в окото

VR слушалки могат да причинят тежко напрежение на очите сред потребителите. Те напрягат очите си, за да се съсредоточат върху пикселиран екран, който използва един рефракционен оптичен елемент. Слушалките обикновено не адресират оптичните проблеми с устройства близо до очите и те бързо стават неудобни след няколко минути.

Дизайнерите на слушалки трябва да намерят начин да поддържат голямо зрително поле (FOV) за потребителите. Хората обикновено имат зрително поле от 200 градуса, включващо 140 градуса бинокулярно зрение за възприятие на дълбочината и 60 градуса за периферно зрение. Слушалките днес са на 35 градуса FOV, което дава на потребителя преживяването на просто “Гледане” съдържанието. Увеличаването му до 60 градуса FOV или повече може да накара потребителите да се чувстват напълно потопени в показаното съдържание и то става опитно.

Слушалките също трябва да имитират как човешкото зрение наистина работи, за да осигури най -удобното изживяване за гледане както за 2D, така и за 3D съдържание. Във физиологично отношение производителите на слушалки трябва да разрешат това напрежение, известно като “Конфликт за настаняване/конвергенция,” и елиминирайте напрежението на очите.

4. Излагане на радиация

Носима технология като VR слушалки потенциално излага потребителя на вредна електромагнитна честотна радиация. Тези устройства използват безжични връзки като Bluetooth или WiFi, за да се свържат с вашия смартфон или компютър; и са оборудвани с интелигентни сензори, които ви позволяват да бъдете потопени в изживяването на VR.

Някои слушалки за виртуална реалност използват смартфони, които излъчват радиация. Многобройни проучвания вече са посочили как излъчването на мобилен телефон може да повлияе на човешката репродуктивна система, да наруши съня или да причини промени в настроението. Сега VR слушалките работят заедно с мобилни телефони и могат безжично да се свържат с WiFi – това означава, че те също излъчват радиация и всъщност могат да представляват дългосрочни рискове за здравето на здравето.

ЕМП са цитирани като форма на канцероген – вещество, способно да причини рак в живата тъкан – в предишни проучвания. Това по същество го поставя наравно с по -известен източник на канцерогени, като цигари.

Изследователи от Националната програма за токсикология (NTP), федерална междуведомствена група в рамките на Националните здравни институти, проведоха експерименти върху мишки, които показват как субектите, изложени на електромагнитно лъчение, могат да бъдат по-податливи на рак.

В друго проучване Световната здравна организация (СЗО) споменава мобилните телефони като “ Възможно канцерогенно .” Изследването също предполага, че повишената близост до устройствата увеличава нивото на радиационно излагане. Тази конкретна констатация прави носимата още по -тревожна, като се има предвид, че те са специално проектирани да се носят постоянно в близост до тялото.

в обобщение

То’най -добре е да отделите малко време, за да прочетете включените наръчници за безопасност, ако е така’S вашия първи път, използвайки VR. Бъдете наясно с рисковете за здравето на VR и решете дали това’s Нещо, на което искате да се изложите.

Знаете ли за други рискове за здравето от използването на VR или AR слушалки? Споделете ги в коментарите по -долу.

Странични ефекти на виртуалната реалност (VR): Ако се притеснявате?

La réalité virtuelle présente des effets secondaires, quels sont les symptômes qui doivent alerter?

Потапяне в a Виртуална среда стават все по -популярни. Различни сектори като образование, медицина или архитектура ги приемат Нови технологии за образователни, терапевтични или развлекателни цели. С оглед на тази мания изглежда фундаментално да се чудите на Последици от VR, особено по време на продължително излагане на 3D очила. Има ли наистина такива Странични ефекти на виртуалната реалност И трябва ли да внимаваме с тях? Ние предоставяме известно разяснение в тази статия.

Последицата от потапяне: дрънкане на сетивата

Cybercinétose, Maux de Tête et Watigue Oculaire Sont Autant de Simptômes Възможности Après Une Séance de Réalité Virtuelle

Когато се потопи във виртуален свят, нашият организъм постоянно търси референтни точки и се адаптира. За да постигнете това Когнитивен подвиг, Нашият мозък полага значителни усилия. Тази гимнастика обаче може да наруши сетивата ни, които понякога не успяват да отделят реалността от потапяне. През юни 2021 г. Френската национална агенция за безопасност на здравето и труда за здравето и труда (ANSES) изготви колективен експертен доклад за виртуалната реалност и нейните последици. Тази оценка призна няколко странични ефекта, включително сензорна несъответствие. Тези явления се появяват, когато сензорни сигнали получените се различават един от друг, например, когато очите възприемат информация, че тялото не е в състояние да почувства. Това разминаване може да доведе до трудности в Ориентиране на себе си в космоса Веднъж обратно в реалния свят. В допълнение, някои нарушения или фобии не’не изчезвайте след нанасяне на 3D очила. Всъщност, ако потребителят има страх от височини, лесно изпитва замаяност или тревожност в затворени пространства, тогава той или тя може да изпита същите усещания в потапяне.

Виртуална болест за движение: Кибернетоза

 • блед;
 • визуални смущения;
 • дезориентация;
 • чувство на безпокойство;
 • гадене;
 • повръщане;
 • тахикардия;
 • хиперсаливация.

Това явление остава един от основните странични ефекти на виртуалната реалност, тъй като засяга 30 до 50% от потребителите Според проучване, поръчано от ANSES. Тази пропорция варира в зависимост от средата на взаимодействие в потапянето и възрастта. Въпреки това, симптомите като цяло се появяват в рамките на пет минути и изчезват бързо след сесията.

Доказано е, че известно съдържание увеличава кибернетозата, като курсове за влакче с влакчета. The зрително поле също играе роля: колкото по -широко е, толкова по -тежки са симптомите.

Разстройства на зрението: Следствие от продължителната употреба на VR

За да произведе потапяне във фиктивна среда, софтуерът за виртуална реалност създава Илюзия на пейзаж на разстояние. както и да е близост на екрана остава безспорно. Връзката между тези две различни и противоречиви ценности може да доведе до конфликт с Рефлекс на настаняване-конвергенция. За какво точно говорим?

Настаняването е фокусирането на погледа и конвергенцията е, когато очите се фокусират върху близкия обект. В резултат на това мозъкът изпитва Объркване, когато се сблъска с различна информация: среда, която е далечна, но много близо до очите. Този конфликт понякога води до главоболие, както и болка в очите с продължителна употреба.

От друга страна, концентрацията върху конкретна задача води до a Намаляване на честотата на мигането на очите наполовина. Мигането е необходимо за смазване на очите и визуален комфорт. В резултат на това е вероятно продължителното използване на слушалки за виртуална реалност симптоми на сухо око като изгаряне, зачервяване или ужилване. За да се намалят тези дискомфорти, то’е от съществено значение за Правете редовни почивки.

La réalité virtuelle présente-t-elle des enconvénients majeurs?

Екранна светлина: Възможно прекъсване на циркадния цикъл

Потребителите на устройство за виртуална реалност са изложени Екранна радиация и по -специално за известните синя светлина. Тъй като този източник е разположен близо до очите по време на потапянето, възниква въпросът за неговия ефект.

В експертен доклад за 2019 г. относно ефектите на диодите (светодиоди) върху здравето на светлината върху здравето на човека и околната среда (Fauna и Flora), ANSES направи два заключения. Първият посочи, че корелацията между излагането на синя богата светлина и Краткосрочна токсичност на ретината беше доказано, както и приносът му към Развитие на AMD (Макулна дегенерация, свързана с възрастта. Второто се отнася до разрушителни ефекти върху циркадния ритъм, вътрешният биологичен часовник, който регулира определени физиологични процеси като хранене и сън. Поради тази причина излагането на синя светлина преди лягане вероятно ще пречи на заспиването.

The фототоксичност на синята светлина Зависи преди всичко от сумата, получена от ретината, наречена Lumanance, но и от времето на тази експозиция. В случай на слушалки за виртуална реалност, осветлението остава ниско. В резултат на това рискът се развива особено с Дългосрочна експозиция.

Потенциалната опасност от потапяне: епилептични припадъци

Един от 4000 души Реагирайте на светлинните проблясъци с епилептичен припадък. Въпреки това, няма начин да разберете дали сте предразположени към това, преди да имате първия си припадък. Вероятността се увеличава с време, прекарано в потапянията без да си почивате.

ANSES извърши измервателна кампания, за да Оценете модулирането на излъчваната светлина чрез слушалки за виртуална реалност. Повечето от устройствата показват Колебания в осветеност В честотен диапазон от 79 до 90 Hz. Тази висока степен на модулация може да причини главоболие, мигрена, визуална умора, но също така може да задейства припадък При хора с епилепсия в честотния диапазон от 1 до 80 Hz.

В допълнение към това противопоказание, други чувствителни лица са идентифицирани от доклада на ANSES Expert, като бременни жени, тези с проблеми с баланса и тези, които са подложени на болест на движението или мигрена.

Des personnes épileptiques, sensibles au mal des транспортира ou мигренаузи peuvent présenter des symptômes lors d

Как здравите слушалки ограничават страничните ефекти на виртуалната реалност?

Симптомите, изпитвани при използване на виртуална реалност, варират в зависимост от дължина на експозицията, the устройство и Съдържание предлага се. Софтуерът за здравословен ум е проектиран за терапевтични цели за облекчаване на пациентите’ неразположения и да не създавате нови. В резултат на това сценаризация на средите Поддържа това релаксиращо измерение и избягва да нарушава параметрите колкото е възможно повече.

Да се Ограничете страничните ефекти на виртуалната реалност И за да предложим наистина успокояващо преживяване, ние работим с екип от анестезиолози и хипнотерапевти. Всяка стъпка от дизайна е валидирана до Избягвайте проблемните аспекти. По този начин всички елементи, които биха могли да създадат усещане за дискомфорт, оставяйки само a спокойна атмосфера, благоприятно за релаксация.

Сесиите могат да бъдат модулирани От 5 до 80 минути, което означава, че продължителността на употребата може да се контролира, така че да могат да се ползват само предимствата на VR. За да се предотврати появата на кибернетоза, потапянията се основават на формат на телепортация а не изместване. Това е така, защото преместването на практика създава несъответствие с вътрешното ухо и насърчава появата на неприятни симптоми. Оставайки неподвижно, рискът от виртуално движение болест е значително намален.

Понастоящем липсват научни данни за потенциални нарушения, предизвикани от виртуалната реалност. Въпреки това, първите заключения са съгласни, че Умерена употреба с Редовни почивки и На разстояние от лягане е препоръчително. Остава за предпочитане да се избягват потапянията за Хората, идентифицирани като чувствителни към устройството. За да се създаде a траен терапевтичен опит и за да се постигне облекчение от неразположения, софтуерът за здравословен ум е проектиран да не разкрива неприятни симптоми, а по -скоро да Популяризирайте дълбоката релаксация. Ще се радваме да обясним допълнително как работи или да ви покажем пълното Предимства на нашата среда в демонстрация.