Какво е тънък клиент?

Резюме:

Тънката клиентска технология съществува от десетилетия и се основава на концепцията за изчисляване на сървъра. Архитектурата му се състои от централен мощен компютърно и тъпи терминали, които са тънките клиенти. Определението за тънки клиенти обаче се развива през годините. В последно време малките факторни компютри са погрешно наричани тънки клиенти, докато те трябва да бъдат наричани микро компютри.

Минимални системни изисквания за компютър с тънък клиент?

Въпрос: Колко RAM, CPU и диск се нуждаят от тънък клиент, за да работят на терминален сървър като Ubuntu или Windows XP?

Отговор: Системните изисквания за компютър с тънък клиент могат да варират в зависимост от това дали изисква GUI или локално съхранение. Опции за дистанционно зареждане като EtherBoot или PXE могат да намалят или премахнат нуждата от локално съхранение. Софтуерът, избран за Thin Client, също играе роля въз основа на софтуера на сървъра и нуждите на потребителя. Например, Dhinstation OS заявява, че може да работи на стар Pentium-II със 128MB RAM или по-добре, без да се нуждае от твърд диск. Поддържат се и устройства за работни станции и принтери.

Ще отидете ли за изградени с цел тънки клиенти или пренасочване на резервен хардуер?

Въпрос: Ще използвате ли целенасочени тънки клиенти или пренареждане на резервен хардуер?

Отговор: Хардуерът за тънките клиенти ще бъде чисто нов.

Какво е тънка клиентска архитектура?

Тънката клиентска архитектура може да бъде разделена на два вида: Zero Thin Clients и Thin Client PCS. Zero Thin клиентите са базирани на SOC (System on CHIP), докато тънките клиентски компютри са по -находчиви, захранвани от x86 процесори и имат повече RAM и флаш памет.

Какво е тънък клиентски софтуер?

Тънкият клиентски софтуер или тънката клиентска операционна система е сърцето на всеки тънък клиент. Zero Thin клиентите имат основен фърмуер, който се обува и се свързва с тънкия клиентски сървър, докато тънките клиентски компютри имат по -еволюирана тънка клиентска ОС с различни приложения.

Как работи тънък клиент?

Тънките клиенти обикновено нямат собствени местни приложения. Те използват тънък клиентски софтуер, за да се стартират и да се свържат с тънките клиентски сървър. Работата на тънък клиент включва зареждане на тънката клиентска ОС, настройка на системните променливи, свързване към сървъра, използвайки стандартни протоколи като RDP и влизане в сървъра, използвайки идентификационни данни от страна на сървъра. След като влезе, потребителят работи на ОС на сървъра и използва своя процесор, RAM и HDD. Тънките клиенти не изискват хардуер с голям капацитет; те се нуждаят само.

Какво е тънък клиент

Приложенията на Windows изискват Windows OS. Много пъти е необходим само един ERP (или някакъв специален базиран на Windows) софтуер, който да се управлява от много хора. В този сценарий цената на вградените Windows увеличава ненужните цени на клиента. На пазара се предлагат решения, където софтуерът Thin Client (OS) е персонализиран за стартиране на Windows приложения, като по този начин намалява драстично тънката клиентска цена.

Минимални системни изисквания за компютър с тънък клиент?

Колко RAM, CPU, диск се нуждаят от тънък клиент, за да работи на терминалния сървър като Ubuntu или Windows XP? (Мрежово зареждане).

Попитан 16 април 2012 г. в 9:21

5,405 22 22 златни значки 80 80 сребърни значки 108 108 бронзови значки

Ще отидете ли за целенасочени построени клиенти или пренасочване на резервен хардуер?

16 април 2012 г. в 9:44

Всичко ще бъде чисто нов хардуер.

16 април 2012 г. в 9:49

@JourneyMangeek ОК Разбрах, че вероятно ще ми е трудно да намеря части от нисък клас, които са чисто нови, тъй като повечето от продаденото е за самостоятелни настолни компютри и вероятно е свръхколично за тънки клиенти.

16 април 2012 г. в 10:27

Всъщност почти всеки SBC би направил. От друга страна, някои от тези смятат, че клиентите изглеждат впечатляващо евтини

16 април 2012 г. в 12:53

Мисля, че това класифицира като извън темата. Минималните системни изисквания за Ubuntu и WinXP са публикувани на двата им уебсайта. Можете също така да погледнете @ Изискванията за даден тънък клиент и да отидете оттам.

16 април 2012 г. в 14:49

2 отговора 2

Може да се промени, главно в зависимост от това дали имате нужда от GUI и дали имате нужда от местно съхранение. Можете да използвате EtherBoot, PXE или друг вид отдалечен зареждане, за да намалите или премахнете нуждата от локално съхранение.

Това зависи и от вашия избор на софтуер за тънките клиент, който от своя страна зависи от софтуера на сървъра и нуждите на потребителя.

Ако ще вземете например OS Thinstation, ето цитат от техния сайт:

“Thinstation работи на обикновен компютър за компютър (32/64 бит i686 клас). Можете или да използвате повторно по -стари компютри, или да спестите много време в администрацията на работната станция. Или и двете! Стар Pentium-II със 128 MB RAM или по-добър може да бъде напълно полезна работна станция. И нямате нужда от твърд диск – можете да стартирате от мрежата и дори да имате мълчалива работна станция. Поддържат се устройства за работна станция (дискета/HD/CD/USB) и принтери (LPT/USB). “

Какво е тънък клиент

Enjoy It Solutions

Тънката клиентска технология съществува от много десетилетия. Всъщност начинът, по който започна компютърната революция, можем да кажем, че започна с тънка клиентска архитектура. С централен мощен компютърно -мейнфрейм компютър и тъпи терминали, които могат да се нарекат тънък клиент. Но все пак, въпросът какво е тънък клиент? Е валидно, защото през последните години дефиницията на тънки клиенти е много динамично.

Въвеждане на тънки клиенти

Най-общо казано, Thin Client е устройство, което работи на концепция за изчислителни сървъри. Но в последно време всички компютри с малък фактор също са били наречени като тънки клиенти, което е грешно, можем да ги наричаме микро компютри, но не и тънки клиенти.

PC с малък размер не е тънък клиент. Това е просто малък размер на компютъра, това’s it.

Какво е тънка клиентска архитектура

Докато Zero Thin клиентите са на базата на SOC (System on CHIP), тънките клиентски компютри са малко по -находчиви; захранвани от x86 процесори, натоварвания от RAM и флаш памет.

SOC или система на чип е една платка, която има всички хардуерни компоненти и дори софтуера, необходим за работа на тънък клиент. Това е причината да се нарича Zero Thin клиент.

Тънкият клиентски софтуер или тънката клиентска операционна система е сърцето на всички тънки клиенти. Докато Zero Thin клиентите имат много основен фърмуер, който се обува и се свързва с тънък клиентски сървър. Тънките клиентски компютри имат сравнително еволюирана тънка клиентска ОС с натоварвания от тънки клиентски приложения.

Intel почти успя да грабне целия тънък клиентски пазар от своите конкуренти като TI, AMD, Via и други. След доминиране цените на тънки клиенти са се увеличили драстично.

За да разберем какво е тънък клиент, трябва да разберем тънката архитектура на клиента, тънък хардуер на клиента, тънък клиентски софтуер, а също и компоненти от страна на клиентския сървър.

Тънка клиентска архитектура

Как работи тънък клиент

Като цяло, тънките клиенти не са’няма да има собствени местни фиксирани приложения. Thin Client Software му позволява да се зарежда и след това да го свърже към Thin Client Server. Накратко, можем да обобщим работата на тънък клиент, както следва:

 1. Зареждайте тънката клиентска операционна система (може да е пълноценният софтуер или фърмуер за тънък клиент).
 2. Вземете IP адрес и задайте други системни променливи.
 3. Свържете се с тънките клиентски сървър (с помощта на RDP, ICA, VDI или много други стандартни протоколи в индустрията). Най -често срещаният протокол е RDP протокол.
 4. Потребителската влиза в сървъра, използвайки идентификационните данни на сървъра.
 5. Щом потребителят влезе в сървъра, след това нататък потребителят работи върху сървърна операционна система, а не на локалната операционна система. Което означава, че потребителят използва CPU, RAM и HDD на сървъра.
 6. Thin Client не изисква хардуер с много голям капацитет; Нуждае се от минимален хардуер, за да зарежда основната тънка клиентска операционна система и да се свърже с тънък клиентски сървър.

Основната работа на тънък клиент не се е променила през последните няколко десетилетия, но сега е по -по -богата

Еволюция на тънка клиентска архитектура

В стари дни там имаше посветени тънки клиентски терминали (тъпите терминали), които виждаме в много стари холивудски филми. Те са свързани към MainFrame компютри.

След това дойде революция, PC Revolution, с появата на Microsoft и Intel. PC на всяко бюро и компютър във всеки дом е променен начинът, по който се използва изчисленията.

След като PC се появи мрежов компютър и бяха представени централните пакети за управление (подобни на Active Directory от Microsoft) за управление на настолните компютри. Това работи за повечето хора, защото приложенията също станаха всеобхватни и гладни за ресурси.

Въпреки това, има много сценарии за използване, при които тънката клиентска технология е по -подходяща и икономична, като редовно използване на офиса и образование и т.н.

Тънка клиентска технология

Thin Client Technology се състои от тънък хардуер на клиента, софтуер за тънък клиент (Thin Client OS) и, разбира се, тънък клиентски сървър (тънък хардуер на клиентския сървър, операционната система на тънката клиентска сървър и пакетите за управление на клиентския сървър)

Какви са различните видове тънки клиенти

Не всички тънки клиенти са равни и не всички тънки клиенти са подходящи за всяко приложение. Съгласно изискването на пазара различни тънки клиентски модели и различни тънки клиенти, технологиите се предлагат на пазара.

 1. Нулев тънък клиент.
  1. Това са тънки клиенти, които не са’T имат редовен процесор и RAM; Те не’t Свържете се с редовни и отворени протоколи. Примерно ncomputing. Zero Clients няма процесор, RAM и съхранение. Вместо това, той има уникален фърмуер (можем да го наречем разширен BIOS), който се свързва със специален сървър софтуер, работещ на сървъра. Клиентите с нулеви тънки са на базата на SOC (System on Chip), което означава, че са един чип с всичко, построено вътре в него.
  2. Недостатък Zero Клиентите са много ограничени по функционалност, приложение и поддръжка на устройството. Също така, фърмуерът може или не може да бъде модернизиран.
  3. Предимство ниска цена и изключително ниска консумация на енергия са основните предимства.
  1. Това са мощни тънки клиенти, които имат разумно мощен процесор, добро количество RAM и съхранение. Те обикновено се захранват от CPU и Linux или MS вграден тънък клиент операционна система. Тези тънки клиенти също управляват локални приложения за фикси.
  2. Предимства: Тънките клиентски компютри са невероятно универсални и способни да се справят с почти всякакъв вид работа. Също така, тъй като вграденият софтуер за тънък клиент е конфигурируем и персонализиран, същият хардуер може да бъде поставен на много приложения.
  3. Недостатъци: По -високите разходи и малко по -високи разходи за поддръжка са основните недостатъци. Също така, когато Windows вградената операционна система се използва като тънък клиентски софтуер, тя увеличава цената на тънката настройка на клиента.
  1. Преобразувайте съществуващите стари компютри в тънки клиенти с тънки клиентски карти. Те са били много видна категория на тънките клиенти преди няколко години, където получавате мрежова карта с bootrom (или флаш памет). Просто поставяте картата в съществуващия си компютър и тя се ботуши от светкавицата и се свързва със сървъра. Обаче сега тя се е променила. Сега, ти не’не се нуждаят от мрежова карта; получавате флаш памет с предварително зареден софтуер за тънък клиент. Включете тази светкавица във вашия HDD слот и сте добре да отидете. Това е причината те да се наричат ​​Enjay PNP карти.

  В Индия имаше важен период в еволюцията на тънките клиенти, наречена Thin Client Card. Enjay Thin Client Card Pionered е този пазар.

  Какво е тънък клиентски софтуер

  Тънкият клиентски софтуер е тънък клиент, включително няколко локални приложения за тънки клиенти. Тази ОС е втвърдена и специализирана операционни системи за тънък клиентски хардуер. Използването на редовна операционна система на работния плот не е препоръчително, въпреки че много доставчици правят това, за да спестят разходи и усилия, грешно е грешно. Thin Client OS е различен вид софтуер, специално предназначен за тънка клиентска технология. Пример за вграден втвърден тънък клиентски софтуер е Enjay Tornado OS.

  Какво е тънко използване на клиента?

  Тънката клиентска технология или базираната на сървъра технология може да не е подходяща за всякакви среди. Докато Thin Client Technology е напълно подходяща за приложения за офис и производителност като офис апартаменти и ERP, тя не е подходяща за интензивни приложения на процесора или графични интензивни приложения като AutoCAD.

  Не всички тънки клиенти са равни и не всички тънки клиенти са подходящи за всяко приложение. Съгласно изискването на пазара различни тънки клиентски модели и различни тънки клиенти, технологиите се предлагат на пазара.

  Кога да използвате тънки клиенти?

  Тънките клиенти са идеални за офис приложения, където не се изисква графика. Това е причината да се среща много често на мястото като офиси, кол центрове, BPO, компютърно образование, коучинг институции и т.н.

  Когато не използвате тънки клиенти

  Има сценарии, при които тънката клиентска технология не е полезна. Тези сценарии обикновено включват голямо използване на 2D и 3D приложения. Приложения като Photoshop, Coreldraw или софтуер за редактиране на видео Дон Дон’не работете правилно на тънки клиенти. То’не са за способността; то’s за това, че сте най -подходящи за целта. Целта на Thin Client е да осигури евтини изчисления за маси.

  Специални цели тънки клиенти

  Тънките клиенти с специално предназначение може да не се впишат в точното дефиниране на базирани на сървъра изчисления, но това са идеалното подходящо за приложението.

  Тънките клиенти са разположени в много области, където преди това не беше възможно. Дори базираните на Linux тънки клиенти заместват устройства, базирани на Windows.

  Call Center Тънки клиенти

  Приложението на Call Center изисква интегриране на Softphone, най -новия браузър, а също и някакво уникално приложение на Call Center, за да работи върху него. Също така, престойът трябва да бъде много нисък в случай на кол център. Enjay е един от пионерите в решението на кол центъра, където е разположена технологията Thin Clients.

  Цифрови табели

  Тънките клиенти също се използват в цифрови сигнали. А не специализирани цифрови устройства за табели, които са много скъпи. Тънките клиенти със специализирани цифрови играчи и специализирани апартаменти за управление на табели служат като най -добри решения за цифрови табели.

  Преобразувайте съществуващите компютри в тънки клиенти

  Това е много полезно, особено в страни като Индия, където проникването на ПК е плитко в сравнение с други развити страни. Тук старите съществуващи (използвани) компютри се използват като тънки клиенти. Уникално устройство, наречено DOM (Disk on Module), се използва за инсталиране на тънък клиентски софтуер (OS) като Enjay Tornado, а след това тези стари употребявани компютри получават продължителен живот от още няколко години. Това се използва предимно в образованието, офисите и градовете 2/2 от втори ред.

  Linux тънък клиент за стартиране на приложението Windows

  Приложенията на Windows изискват Windows OS. Много пъти е необходим само един ERP (или някакъв специален базиран на Windows) софтуер, който да се управлява от много хора. В този сценарий цената на вградените Windows увеличава ненужните цени на клиента. На пазара се предлагат решения, където софтуерът Thin Client (OS) е персонализиран за стартиране на Windows приложения, като по този начин намалява драстично тънката клиентска цена.

  Индустриални тънки клиенти.

  Индустриалните тънкости клиенти използват специален хардуер, който може да устои на топлина, влажност и корозия. Тези тънки клиенти също много пъти имат интерфейс, базиран на сензорен екран за въвеждане и изход. Много пъти индустриалните машини са свързани и контролирани от тези тънки клиентски устройства.

  Тънки клиенти като POS (точка на продажба) устройства.

  Това отново са, специални тънки клиенти със специален хардуер и уникална ОС. Тук формиращият фактор на тънък клиент и дори тънката клиентска ОС са различно конфигурирани.