Защо ти. С. Специалните сили обичаха да използват заснети АК-47 във Виетнам

Резюме:

1. Установено е, че AK-47 е по-надежден от U.С. M-16 Assault Pufle от американски войници в Ирак.

2. Михаил Калашников, изобретателят на АК-47, твърди, че дори след като е бил в блатисти условия, пушката остава функционална.

3. Американските войници във Виетнам са използвали АК-47, заловени от мъртви виетнамски войници, тъй като са били по-подходящи за климата в сравнение с М-16.

4. Някои u.С. Войските в Ирак предпочитат да използват AK-47s над стандартния брой M-16 поради издръжливостта на бившия и лекотата на работа.

5. Пушките на Михаил Калашников се използват широко от американските войници в Ирак и дори присъстват в бронираните си превозни средства.

6. AK-47 е в производство от 1947 г. и все още се използва широко по целия свят.

7. Значителен процент, произведени от пушки в световен мащаб, са или базирани на дизайна на Калашников, или използват части от него.

8. Надеждността и способността на АК-47 да изненадва враговете го направиха популярен сред американските войници във Виетнам.

9. Заловените АК-47 се превърнаха в важна част от u.С. Армейски специални сили и u.С. Бойните арсенали на отборите на ВМС.

10. AK-47 предлага практически и психологически ползи, включително неговата надеждност, по-голям капацитет на списанието и отличителни кръгове на звук и проследяване.

Въпроси:

1. Защо американските войници в Ирак предпочитаха да използват АК-47 над М-16?

Установено е,.

2. Как Михаил Калашников описа издръжливостта на АК-47?

Дори след като лежи в блато, АК-47 все още може да бъде прибран, насочен и застрелян, според Михаил Калашников.

3. Защо американските войници във Виетнам използваха АК-47, заловени от мъртви виетнамски войници?

Климатът във Виетнам направи АК-47 по-подходящ от пушките M-16, използвани от американските войници.

4. Защо някои u.С. Войските в Ирак предпочитат да използват AK-47s?

Някои u.С. Войските в Ирак предпочитат да използват AK-47 поради тяхната издръжливост и лекота на работа.

5. Колко широко разпространено е използването на пушките на Михаил Калашников в американските военни?

Пушките на Михаил Калашников се използват широко от американските войници в Ирак и дори могат да бъдат намерени в бронираните им превозни средства.

6. От колко време е АК-47 в производството?

AK-47 е в производство от 1947 г. и все още се използва широко по целия свят.

7. Какъв процент, произведени в целия свят, се основават на дизайна на Калашников или използват части от него?

Приблизително 10-12 процента от произведените пушки в световен мащаб са базирани на дизайна на Калашников или използват части от него.

8. Защо американските войници във Виетнам намериха заловени AK-47 полезни?

Заловен AK-47, предлагаше практически и психологически ползи, включително надеждност, по-голям капацитет на списанието и способност за объркване на враговете.

9. Защо ти.С. Армейски специални сили и u.С. Екипите на военноморските сили използват заловени АК-47 във Виетнам?

Заловените АК-47 се превърнаха в важна част от u.С. Армейски специални сили и u.С. Бойните арсенали на отборите на ВМС, поради предимствата си пред М-16 и наличието на тези оръжия във Виетнам.

10. Как Пентагонът достави заловените АК-47 с боеприпаси за командосни мисии?

Пентагонът разработи тайна верига за доставки за иззетите оръжия и произвежда боеприпаси, лишени от всякакви идентифициращи маркировки.

11. Как надеждността и способността на АК-47 да изненада враговете допринася за неговата популярност сред американските войници във Виетнам?

Надеждността и способността на АК-47 да изненада враговете го направиха ценно оръжие за американските войници във Виетнам.

12. Какви предимства предложи AK-47 над u.С. М-16 пушка?

AK-47 предлагаше предимства като по-голяма надеждност, по-голям капацитет на списанието и отличителен кръг от звук и проследяване.

13. Защо американските войници във Виетнам взеха вражески оръжия като трофеи?

Приемането на вражески оръжия като трофеи беше често срещана практика във Виетнам и заловените оръжия, особено АК-47, станаха важни части от арсенала на американските военни.

14. Как са заловени АК-47 и техните боеприпаси, пренасочени към войските на полето?

Висши служители пренасочиха заловените АК-47 и техните боеприпаси към войските в полето чрез удара на химикалка.

15. Как правителствените изпълнители подпомогнаха предоставянето на иззети оръжия за командосни мисии?

Правителствените изпълнители произвеждат касети, лишени от всякакви идентифициращи маркировки, които бяха идеални за командосни мисии в Северен Виетнам, Лаос и Камбоджа.

Защо ти. С. Специалните сили обичаха да използват заснети АК-47 във Виетнам

Има много дебати, които вероятно никога няма да бъдат решени – кокс срещу. Pepsi, Rock vs. Страна-но що се отнася до огнестрелните оръжия, дебатът става по-дълбоко от просто мнение, особено когато това е AK-47 срещу. M16.

AK-47 изобретател: u.С. Войски в Ирак предпочитат моята пушка пред тяхната

Михаил Калашников казва, че американските войници намират АК-47 много по-надеждни от u.С. М-16 нападение пушка.

17 април 2006 г

17 април 2006 г

Споделете в Twitter

Споделете във Facebook

Запазете статията в списъка за четене

Споделете във Facebook

Споделете в Twitter

Споделете в WhatsApp

Запазете статията в списъка за четене

Статия за печат

17 април 2006 г

17 април 2006 г

Михаил Калашников, дизайнер на най -популярната пушка в света, казва, че u.С. Войниците в Ирак използват неговото изобретение в предпочитание пред собствените си оръжия, доказвайки, че пистолетът му все още е най -добрият.

„Дори след като лежите в блато, можете да вземете тази пушка, да я насочите и да стреляте. Това е най -доброто описание на длъжността, което има за пистолет. Истинските войници знаят това и го разбират “86-годишният оръжейник каза пред пресконференция през уикенда в Москва.

„Във Виетнам американските войници изхвърлиха пушките си М-16 и използваха [Калашников] АК-47 от мъртви виетнамски войници, с куршуми, които са заловили. Това беше така, защото климатът е различен от Америка, където М-16 може да работи правилно “, каза той.

„Вижте какво се случва сега: Всеки ден по телевизията виждаме, че американците в Ирак имат моите картечници и пушки. Дори там американските пушки не работят правилно.”

Някои u.С. Съобщава се, че войските в Ирак са се заели с използването на АК-47 в предпочитание пред стандартния брой М-16. Пистолетът от епохата на Студената война, известен със своята издръжливост и лесно управление, е изобилен в Ирак.

Калашников проектира първото си оръжие през 1947 г. и все още е главен конструктор в Izhmash Arms Factory в Ижевск в планината Урал.

Директорът на фабриката Владимир Гродецки каза на пресконференцията, че около милиард пушки са били произведени по целия свят, използвайки части от Калашников или въз основа на същия дизайн, само 10-12 процента от които са направени в Русия.

Защо ти.С. Специалните сили обичаха да използват заснети АК-47 във Виетнам

Надеждността на АК-47 и способността да изненадват враговете бяха и двамата фактори, защо американските войници понякога използваха съветската щурмова пушка.

Ключова точка: Практиката да се вземат вражески оръжия от бойното поле като трофеи едва ли беше нова през 60 -те години на миналия век. Но заловени оръжия – особено варианти на АК – бързо се превърнаха в важни части от u.С. Армейски специални сили и u.С. Екипи на ВМС’ бойни арсенали.

Докато съветският Avtomat Kalashnikova се превърна в емблематичното оръжие на лоши момчета в холивудски блокбастери и видео игри с голям бюджет, u.С. Commandos се възползваха добре от грапавите пушки във Виетнам.

Това за първи път се появи по -рано и се репостира поради интерес на читателите.

В края на конфликта американските военни бяха преиздадени, заловени АК-47, направиха нови боеприпаси за тях и излязоха с няколко други изненади.

То’s често, защото командосите мразеше техните собствени u.С.-направи пистолети.

“Първоначално AK-47 се предлагаше само в малък брой за борбата с Виет Конг в Южен Виетнам,” Историкът Кевин Докери обясни в книгата си Специални военни оръжия. “Това доведе до това, че AK-47 е нещо като престижно оръжие.”

Това се разшири за американците.

Практиката да се вземат вражески оръжия от бойното поле като трофеи едва ли беше нова през 60 -те години на миналия век. Но заловени оръжия – особено варианти на АК – бързо се превърнаха в важни части от u.С. Армейски специални сили и u.С. Екипи на ВМС’ бойни арсенали. Тези нови допълнения предлагаха редица практически и психологически ползи.

От една страна, американската пушка M-16 беше доста глупава. Ранният дизайн беше кошмар за поддръжка, а оръжията често се задръстват в битка. AK-47 беше далеч по-надежден и имаше по-голямо списание с 30 кръга, за да стартира.

Американски войник може да обърка враговете си, като използва собствените си оръжия срещу тях, особено в нощта на нощта. AKS имаше отличителен доклад и техните проследяващи кръгове светеха зелено вместо червено – стандартният цвят в западните армии.

“С малкото мъже, които имахме, току -що направихме’няма да има огнева мощ да поеме вражеска единица,” Dockery пише, цитирайки неназован офицер от печат. “М-16 … ще се открои на VC или NVA, казвайки им къде и евентуално кои сме ние.”

И Пентагона’S Плановете на битката призоваха американските войски да претърсят виетнамската провинция за бунтовници и техните доставки. Така че нямаше недостиг на тези чуждестранни огнестрелни оръжия или боеприпаси да отидат с тях.

Командос и редовни сили както иззеха контрабанда – от магазините за храни до тежки оръжия – редовно. С удара на химикалка висшите служители пренасочват заловените AKS и техните 7.62-милиметрови куршума до войски на полето.

Например, един доклад за печат на заснети предмети просто се посочва “7 400 кръга от АК-47 [боеприпаси], запазени за отбор на SEAL TEAP втори,” Според Dockery. “Най -често срещаният източник на доставка за … боеприпаси е от първоначалните хора, които са го направили.”

Пентагонът също започна да разработва собствена тайна верига за доставки за иззетите оръжия. Правителствените изпълнители направиха касети, лишени от всякакви идентифициращи маркировки. Чуждестранните оръжия и “санирани” кръговете бяха идеални за командосни мисии в Северен Виетнам, Лаос и Камбоджа.

Вашингтон не участва официално в боевете в никоя от тези страни.

Въпреки това Пентагонът’S Строи секретно командване за военна помощ, Виетнам-изследвания и наблюдение-A-A-A.k.a., MACV-SOG-и техните южно виетнамски колеги рутинно преминават тези граници, за да ловуват конвои за доставки на севернопомази, събират интелигентност и саботаж на вражеската инфраструктура.

Macv-sog’S персоналът стана сред най -забележителните потребители на заснета предавка. През септември 1970 г. групата дори попита армията’S лаборатория за военна война за промяна на шест от заловените си AKS.

По -малко от година по -късно техниците върнаха оръжията с заглушители и модифицирани забележителности, според официалните доклади за напредъка. Оръжителите също създадоха 10 пистолета на Walther PPKS-известната рамо на измисления супер шпионски Джеймс Бонд-като част от проекта.

MACV-SOG разпредели AKS на специални звена на дефекти на Северна Виетнам и специални оператори на Южна Виетнам. С фалшиви вражески униформи и заловени оръжия, американските командири измислиха Ханой’Силите на S би било по -малко вероятно да разкрият тези отбори, с кодово име Earth Angels.

“Както беше предложено, набирането на този персонал би имало изключително избирателен характер сред офицерите на NVA и NCO, които са предали своите единици или се превърнаха в кешове и оборудване,” Сега разсекренирано проучване на MACV-SOG’S операции отбелязаха.

“След като бъдат избрани, те трябваше да бъдат обучени в техники за събиране на разузнаване, наблюдение, докладване, радиокомуникация, разрушаване [и] залавяне на затворници,” Докладът добави.

Тъй като американските сили уловиха още повече вражески боеприпаси, Пентагонът одобри повече .. Творчески Тактика. През 1967 г. Съвместните началници на персонала подписаха планове-първоначално наречен най-големият син, но по-късно прякорът на полюсния боб-за да промъкне боеприпаси, хванати с буби, в боеприпаси на Viet Cong.

“Целта на програмата беше да предизвиква инциденти и жертви сред врага, като по този начин подбуди съмнението, страха и липсата на увереност в надеждността на съветското и Чиком оръжие,” Прегледът на MACV-Sog обясни, използвайки съкращението за китайските комунисти.

Почти неразрушимите AKS бяха една от основните цели на тази психологическа кампания. Година след като проектът започна, американските командири дори предупредиха разузнавателни екипи да не взимат пушките, докато са в областта, освен в спешни случаи.

Полюсният боб стана една прикрита програма, която Пентагонът беше напълно щастлив за пресата да чуе. “Новина в The Ню Йорк Таймс … посочи, че замърсената програма за боеприпаси има значителен успех,” Докладът MACV-SOG отбелязва.

Дори като Вашингтон’Участието в Югоизточна Азия намалява, Пентагонът все още се възползва от заловените си запаси.

След като преврат, свален Камбоджа’S King Norodom Sihanouk През 1970 г. Пентагонът прехвърля над 27 000 AKS и три милиона куршума към Phnom Penh, които преди това са получили военна помощ от Москва.

Когато Pres. Ричард Никсън се съгласи на a “Мир с чест” Две години по -късно американските сили донесоха редица заловени оръжия вкъщи със себе си. Докато някои от Калашников се озоваха в музеите, редица от тях останаха в u.С. Арсенали за специални операции за целите на обучението.

Но Америка’S Affair с AK-47s на бойното поле не’t край. Днес, когато Студената война над и пушката все още е в широко разпространена услуга по целия свят, Пентагонът отново купува оръжията на открития пазар, за да изпрати до Вашингтон до Вашингтон’Съюзници – особено в Близкия изток.

Това за първи път се появи в Warisboring тук. Това за първи път се появи по -рано и се репостира поради интерес на читателите.

AK-47 срещу. AR-15

АК-47

AR-15 Пушките са по -леки и имат по -висока степен на точност от АК-47, но AK-47 е значително по-евтин и по-надежден в сравнение. И двете се използват широко от военните и полицията, както и за ловни пушки с общо предназначение и самозащита.

АК-47 е пушка за нападение, проектирана от Михаил Калашников в Съветския съюз през 40-те години, докато AR-15 е нападение, проектирана от Eugene Stoner в U.С. през 50 -те години.

Сравнителна диаграма

Разлики – прилики –

Иракски летци огънят AK-47s по време на стрелба

Иракски летци пожар АК-47 по време на стрелба.

Точност

AK-47 не е толкова точен, колкото AR-15. Точността на AK-47 (16 “варел) е 2-5 MOA, докато AR-15 (16” цев) е около 1-3 MOA, в зависимост от инсталираната цев и разпоредбите на предния край за плавателната барела, която елиминира отклоненията, причинени от поддръжката на оператора и/или напрежението.

Наличност

Според Световната банка има 500 милиона огнестрелни оръжия по обращение по целия свят; 100 милиона са в семейство Калашников, а 75 милиона от тях са АК-47. Популярността на пушките Калашников е поне отчасти свързана с липсата на регулиране на тяхната вече достъпна продукция. Съветският съюз не контролира производството на АК-47 чрез закон за авторско право или патенти, което означава, че производството на пушката за нападение бързо се разпространява.

И AK-47, и AR-15 са достъпни в Съединените щати. Някои държави обаче са ограничили продажбата и употребата си. Ню Йорк, Калифорния, Мериленд и Кънектикът регулират притежаването на пушки AR-15 или чрез ограничаване на определени функции или откровени забрани на определени модели на производителите. Например, A3 тактическата карабина е законна за продажба и притежание в Съединените щати като цяло, но е незаконна за продажба в Калифорния.

Сравнение на дизайна

AR-15 M4 в средата

AR-15 M4 MID.

Златен AK47, гледан в галерия на салони в парк Асбъри

Златен AK47, гледан в галерия на салони в парк Асбъри.

Патрон

AK-47 използва 7.62x39mm M45 касети, докато AR-15 използва .223 Remington или 5.56 Касети на НАТО.

Цев

AK-47 има дължина на варела 415 mm, докато AR-15 има стандартна дължина на варела 508 mm.

Тип действие

AK-47 е газово, въртящ се болт (бутално бутало с дълъг удар). AR-15 е директно възпрепятстване или въртяща се болта пушка.

AR-15 е полуавтоматично оръжие. Защитниците на контрола на оръжията смятат AR-15 за “оръжие за нападение”, въпреки че изстрелва около 45 до 60 патрона в минута, което е значително по-ниско от напълно автоматичните оръжия като M16, които могат да стрелят до 900 патрона в минута.

Списания

AK-47’S Magazine разполага с изразена крива, която му позволява гладко да подаде боеприпаси в камерата. Има тежка стоманена конструкция с “захранвайте устните” за да бъде устойчив на щети.

Тъй като AR-15 е проектиран да бъде по-лек и по-малко издръжлив, списанието му е направено от пресован/щампован алуминий, а захранващите му устни са по-слаби от AK-47’в резултат.

Тегло

В диапазона между 2.27 и 3.9 кг, AR-15 е по-лек от 4.3kg AK-47.

Ергономия

Безопасността (селектор) на AK-47 е проектирана да бъде лесно ударена с показалеца, докато средният пръст остава на спусъка. Списанията се вмъкват и отстранени чрез просто люлеещо се движение. AK-47 е изключително приятелски настроен към потребителите от лявата ръка по отношение на контролите и изхвърлянето.

Превключвателят за безопасност на AR-15 (Селектор) лесно се манипулира, без да губи зрителна картина. По -малкият размер затруднява използването при стрес. AR-15 е недружелюбен за потребителите на лявата ръка както по отношение на контролите, така и по отношение на изхвърлянето на обвивката.

Ефективен обхват

Напълно автоматичен АК-47 има ефективен обхват от 300 метра (330 м), докато за полуавтоматичен е 400 метра (440 м) полуавтоматичен.

Полуавтоматичният AR-15 има ефективен диапазон от 400-600 метра.

Тип отстъпване

В AK-47 напълно автоматичен, отдръпването е леко и предвидимо.

В AR-15 отдръпването е лесно контролируемо, но е трудно да се предвиди.

Надеждност

AK-47, който е специално проектиран да функционира при екстремни условия на околната среда, се счита за по-надежден от AR-15, който понякога е предразположен към неуспех, когато е изложен на мръсотия, прах и кал. За да се поддържа надеждността, AR-15 трябва да бъде почистен след всяка употреба.

Цени на оръжията

Въпреки че са налични много варианти и за двете пушки, при сравняване на основните модели, AK-47 е по-евтин в сравнение с AR-15.

Цената на АК-47 може да варира от $ 350-$ 600.

Цената на AR-15 може да варира от $ 750-$ 1500.

Популярност

AR-15 понякога се нарича „Америка пушка“, защото това е най-популярният дълъг пистолет в страната. В момента в САЩ има около 10 милиона AR-15 единици. Всъщност AR-15 също е бил популярен при извършители на масови стрелби-пистолетът е използван в стрелбите в Сан Бернардино, Аврора и Санди Куки.

Препратки

 • Големите дебати: AR-15 срещу. АК-47 – Дневника на стрелеца
 • Уикипедия: АК-47
 • Уикипедия: AR-15
 • Wikipedia: Сравнение на AK-47 и M16
 • Защо АК-47 стана толкова популярен? – Икономистът
 • AR-15, най-търсеният пистолет в Америка – Ню Йорк Таймс
 • Какво прави AR-15 за нападение оръжие – Икономистът
 • Щурмова пушка – Уикипедия

Свързани сравнения

Споделете това сравнение:

Ако четете дотук, трябва да ни следвате:

“AK-47 срещу AR-15.” Diffen.com. Diffen LLC, n.д. Уеб. 12 май 2023 г. >

Коментари: AK-47 срещу AR-15

Анонимни коментари (2)

7 февруари 2014 г., 3:12

Аз съм горд американец, но мисля, че е безопасно да се каже, че АК е по -добра пушка. Просто ми се иска да е малко по -точно

– 71.✗.✗.163

31 май 2014 г., 4:52

Ще спре ли пистолетите или убиват мечка?

– 172.✗.✗.146

Свързани сравнения

 1. AK-47 срещу M16 пушка
 2. AK-47 срещу AK-74
 3. Двойно действие срещу единично действие
 4. M16 пушка срещу M4 карабина
 5. Glock срещу M1911
 6. .40 S&W vs .45 ACP
 7. .357 Magnum vs .38 Специални
 8. 9 мм срещу .45 ACP

Допринасят за разликата

Редактирайте или създавайте нови сравнения във вашата област на експертиза.

AK-47 срещу. M16: Как 2 от най -известните пушки в света се подреждат

Икона по имейл на плика. Това показва възможността за изпращане на имейл.

Споделете икона извита стрелка, насочена вдясно.

Икона в Twitter стилизирана птица с отворена уста, туитър.

Twitter LinkedIn Icon Думата “в”.

LinkedIn Fliboard Icon Стилизирана буква f.

Flipboard Facebook икона на буквата f.

Икона за имейл във Facebook – плик. Това показва възможността за изпращане на имейл.

Икона на имейл връзката Икона на верижна връзка. Той символизира URL адрес на връзката към уебсайта.

Форт Гордън

Изкупи сега

 • AK-47 и M16 и техните много варианти се използват в битка от десетилетия.
 • Има много причини да изберете AK-47 или M16 в зависимост от вашата бойна ситуация.
 • Ето как се подреждат военните версии на двете легендарни пушки.

Най -добрите редактори ви дават историите, които искате – доставени точно във входящата ви поща всеки делничен ден.

Зареждането на нещо се зарежда.

Благодаря за регистрацията!

Достъп до любимите си теми в персонализирана емисия, докато сте в движение. Изтеглете приложението

Има много причини да изберете AK-47 срещу. M16 В зависимост от вашата бойна ситуация:

Има много дебати, които вероятно никога няма да бъдат решени – кокс срещу. Pepsi, Rock vs. Страна-но що се отнася до огнестрелните оръжия, дебатът става по-дълбоко от просто мнение, особено когато това е AK-47 срещу. M16.

И двамата са разработени по време на Студената война и докато съветските войници и американците никога не са се срещали (за щастие) на бойното поле, оръжията са били използвани един срещу друг в безброй други конфликти.

За разлика от продължаващите дебати за това дали Glock е по -добър от Sig Sauer или дали 9 mm е по -добър от .45 APC, дебатът за нападение на оръжие е този, при който войниците имат достатъчно опит.

Приказка за повече от две пушки

Когато обмисляме двете оръжия, първо трябва да се съсредоточим единствено върху военните версии-не различните полуавтоматични съвременни спортни версии.

Проблемът обаче все още се усложнява от факта, че има много вариации на всеки от тях.

По този начин просто заявявайки, че „АК е по-добре поради X“, не успява да се справи дали разговорът всъщност е около АК-47, тъй като е разработен и произведен между 1948 и 1951 г. или АК-47, тъй като е подобрен в началото на 50-те години на миналия век.

Тогава има факт, че докато AK-47 обикновено е номенклатурата, която се използва, модернизираната AKM беше най-повсеместният вариант в услугата. След това имаше вариации като AKS-47 и AKMS.

M16 е толкова сложен, като AR-15, M16A1, M16A2, M16A3, M16A4, XM16E1, M4 и дори MK12 са забележителни варианти. Yikes.

AK-47 срещу. M16 – Само основите

За да го съблече до основите, дебатът трябва да се съсредоточи върху общи проблеми. В този случай се съсредоточете върху действието, което е едновременно подобно и малко по -различно.

AK-47 е управляван от газ и разполага с въртящ се болт с газово бутало с дълъг удар. M16 за сравнение също е газова пушка и разполага с въртящ се болт с директно въздействие.

Касетите също са сходни, но само малко по-различни-M-16 изстрелва 5.56 х 45 мм касета на НАТО, докато АК-47 е камериран за 7.62 x 39 mm. И двете се отличават с железни мерници, докато M16 обикновено се счита за по-добър обхват-300 метра за AK-47 в сравнение с 460 метра за M16.

M16 имаше по-висок процент на пожар, 700-950 об / мин в сравнение с 600 об / мин на АК-47, а повечето стрелци-включително тези, които са използвали оръжията в битка-са склонни да се съгласят, че M16 е по-точният точен.

Компромис е, че точността и обхватът не се равняват на проникването. Докато и двете са смъртоносни, АК-47 може да е по-мъртвото оръжие, когато куршумите му отговарят на плътта.

Боен достоен

И двете оръжия включваха радикални дизайни, които бяха отклонение от огнестрелните оръжия, наети по време на Втората световна война.

AK-47 е проектиран да бъде просто, надеждно оръжие, което може да се произвежда бързо, но и евтино. Както отбелязват филми като „Властелинът на войната“, толкова просто е, че детето би могло да го използва.

M16 включваше далеч по-изискан дизайн и въпреки че беше извикан за това, че изглежда прекалено много играчка благодарение на леките си материали, включително алуминий и фибростъкло, той беше здрав и е с около 30% по-лек от AK-47. M16 обаче изисква по -голяма поддръжка и почистване.

AK-47 ясно печели по отношение на простата си конструкция, но също така и факта, че може да бъде малтретиран и все още да продължава да работи. Ясно е, че той е предназначен за бунтовници и революционери, докато M16 е чист капитализъм за хора, които харесват хубавите неща.

AK-47 срещу. М16: Кой печели?

По този начин е лесно да се види, че докато американските военни са придобили около 8 милиона м16 към 2003 г., е произведено приблизително 75 милиона АК-47.

Ако числата се считат за гласове, тогава АК печели ръце и е причината наистина да е „оръжието на 20 век.”

Peter Suciu е писател, базиран в Мичиган, който е допринесъл за повече от четири дузини списания, вестници и уебсайтове. Той редовно пише за военни малки оръжия и е автор на няколко книги за военни шапки, включително „Галерия от военна шапка“, която е достъпна в Amazon.com.